Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart kan du ta nattåget till Köln

Hoppa på tåget i Malmö på kvällen och vakna i Köln på morgonen dagen efter. Det kan bli verklighet med Trafikverkets förslag på nya nattågslinjer. I Köln kan man bland annat kika på Domkyrkan.Foto: OLIVER BERG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett flertal nya nattågslinjer kan bli aktuella från Sverige och ut i Europa.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den svenska satsningen på klimatsmart resande är på allvar och nu börjar visionen bli tydlig.

Enligt en ny plan ska hela satsningen på nattåg börja med en linje mellan Malmö och Köln, skriver Sydsvenskan.

Hoppa på tåget på Malmö C och stig av i den bubblande europeiska storstaden Köln några timmar senare. Det är regeringens vision i den satsning som nu görs på nattåg ut på kontinenten. Hela satsningen, som Trafikverket fått i uppdrag att utreda, kommer börja med just Köln-linjen.

Men det är inte förrän tidigast sommaren 2023 som det kan bli verklighet.

Från Malmö till Europa.Foto: JENS CHRISTIAN

I uppdraget ingår att utreda hur en statlig upphandling av nattågstrafik mellan Sverige och övriga Europa kan se ut.

– Som ett första steg föreslår vi att gå vidare med en förbindelse mellan Malmö och södra Tyskland, lämpligen Köln. Restiden på sträckan är rimlig och det finns goda möjlighet till fortsatta anslutningar från Köln, säger enhetschefen Anna Fällbom.

Enligt förslaget skulle tåget lämna Malmö vid 20-tiden och i så fall vara framme tidig morgon. I Köln är möjligheterna många för byten till andra linjer och städer.

Men flera faktorer påverkar lämpligheten för nattåg. Bland annat får restiden inte bli för lång och ankomst och avgång måste ske på rimliga tider.

Utöver en linje till Köln har Trafikverket även tittat på fler möjliga linjer, bland annat Malmö-Frankfurt, Stockholm-Bryssel och Malmö-Basel.