Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessans insats för att stoppa slöseriet

Butiken WeFood är en favorit hos prinsessan. Med ett utbud bestående av mat som annars skulle ha kastats går det i linje med prinsessans kamp mot matspill. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM
Prinsessan Marie och hennes make prins Joachim flyttar snart till Frankrike och Paris. Prinsen ska börja på en militärutbildning. Foto: MARTIN HOEIEN/TT NYHETSBYRÅN

Danska prinsessan Marie har satt en ära i att kämpa mot matspill.

Snart släpps en kokbok om just detta – med kungliga recept. 

– Det är ett ämne som vi ofta diskuterade hemma och i skolan när jag var liten, har hon tidigare sagt

Vem vill inte ha lite kunglig glans på köksbordet? Tänk om det dessutom går att kombinera med miljötänk och hjälper dig minska matspillet!

Då är den kommande kokboken ”Mad med respekt” ett bra alternativ. I den har prinsessan Marie inte bara skrivit förordet, hon bidrar också med några av de recept hon helst lagar till sig själv och familjen. 

Det är Selina Juul, som grundat organisationen ”Stop spild af mad” (Stoppa matspillet) som nu samlar några av Danmarks med engagerade bekämpare av matspill i en enda kokbok. 

Prinsessan Marie låter sig väl smaka under World Food Summit i Köpenhamn. Foto: STELLA PICTURES ALL OVER PRESS DENMARK

Matspill en hjärtefråga

Förutom prinsessan Marie bidrar bland annat även mat-entrepenören Anh Lê och den gastronomiska superstjärnan Francis Cardenau med recept till kokboken. Alla recept är baserade på matvaror som oftast slängs i de danska hushållen, kokboken vill visa metoder att ta till vara på rester, hur de förvaras och hur de bäst tillagas. 

 Matspillet är en hjärtefråga för Marie. Hon engagerade sig mycket i World Food Summit som 2017 ägde rum i Köpenhamn.

– Jag har alltid varit uppmärksam på matspill. Så blev jag uppfostrad, säger prinsessan Marie i en film som publicerades i samband med World Food Summit.

Prinsessan Marie är född och uppvuxen i Frankrike, och Marie berättar om hur hon redan då påmindes om matspill och hungernöden över hela världen. 

– Jag är uppvuxen under 80-talet då Etiopien drabbades av en hungerkatastrof och även i Frankrike var vi chockade av hur det kunde hända. 

Prinsessan Marie visar ett stort engagemang i kampen mot matspill. Här inviger hon en butik med ”sekunda varor” som annars bara hade slängts. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Invigde matbutik

Prinsessans engagemang mot matspillet visade sig också 2016 då hon invigde Danmarks första matvarubutik med ett utbud bestående av mat som annars skulle ha kastats.

– Det var mycket lyckat, prinsessan Marie är mycket engagerad i våra frågor och att bekämpa hunger, sa Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekreterare i Folkekirkens Nødhjælp då.

– Hon pratade om att det inte finns tillräckligt med mat i världen och att det är viktigt att vi tänker på hur mycket vi köper och slänger.

Boken ”Respekt for mad” samlar 80 recept och kommer ut under hösten. 

PRINSESSAN MARIE

Prinsessan Marie av Danmark, grevinna av Monpezat, ursprungligen Marie Agathe Odile Cavallier (född 6 februari 1976) är gift med prins Joachim och de har två barn tillsammans, sonen Henrik och dottern Athena. Prinsessan Marie arbetade från 2005 tills hon gifte sig med prins Joachim år 2008 som direktionssekreterare i sin styvfar Christian Grassiots finansbolag i Genève.