Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart går det att beställa hem coronatester i Skåne

Hör överläkaren om studien om T-cellsimmunitet.
Från och med nästa vecka ska alla skåningar med symptom kunna beställa ett självtest.Foto: MARIJAN MURAT / DPA TT NYHETSBYRÅN
Regionråd Gilbert Tribo (L).Foto: ANNIKA PERSSON

Om allt går som planerat kommer alla skåningar med coronasymptom att kunna beställa ett självtest nästa vecka, rapporterar Sydsvenskan.

Testet beställs via 1177:s hemsida.

– Det är än så länge oklart var testet ska lämnas ut, men man tar hem det och testar hemma och lämnar sedan in det för ett resultat, säger regionråd Gilbert Tribo (L) till tidningen.

Testerna är endast till för dem med coronasymptom, som hosta och andningsvårigheter.

– Man ska inte ta det om man inte har symptom. Sedan kan vi ju inte veta om personerna har symptom eller inte när de beställer det. Vi får lita på att de bara testar sig om de har symptom, säger Gilbert Tribo till tidningen.

Ett tänkbart scenario är att testet skulle kunna missbrukas av friska skåningar som vill resa, och därför behöver ett negativt testresultat.

– Det är klart det finns en risk. Vi väljer att försöka hitta en så enkel och smidig lösning som möjligt för den skånska medborgaren att kunna göra det här testet, säger Gilbert Tribo till Sydsvenskan.

Avfärdar snabbtester

I fredags kom oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) med förslaget att regionen kunde sätta upp ett tält där ressugna skåningar skulle kunna erbjudas snabbtester. Men det är ett förslag som Gilbert Tribo (L) inte tror på.

– Jag tror inte det är en speciellt bra idé. Snabbtesten har visat sig vara inte särskilt tillförlitliga. Jag tycker inte att region Skåne ska tillhandahålla test som inte är tillräckligt tillförlitliga. Vi är ju ändå sjukvårds huvudman, säger han till tidningen.

Vid sidan av hemtesterna kommer skåningar med symptom fortfarande att kunna testa sig på vårdcentralerna.