Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snacka om derby
- i bitande kyla

HIGH LIFE VID RINKEN. När arvfienderna Brösarp och Maglehem möts blir det ett hett hockeyderby – även om det är minus sju grader.
Foto: Tomas Leprince

BRÖSARP. Det är bitande kallt runt rinken i Brösarp på Österlen. Ändå har flera hundra personer valt att fira fredagskvällen här när ortens hockeypojkar möter arvfienden Maglehem.

– Ett roligt initiativ, tycker spelaren Magnus Knast – en av Brösarps backar.

På 60-talet möttes de båda grannbyarna i hockey varje vinter. Avfolkning och utflyttning bidrog till att traditionen så småningom upphörde. Men 2012 återupptogs den efter 40 år – och i går var det alltså dags för årets match.

– Det är nog närmare 30 spelare som anmält sig till varje lag. Alla som vill får vara med, säger arrangören Fabian Rimfors.

– Men det är inga kvinnor, inte i något av lagen. De hade varit välkomna, vi spelar ändå med damregler. Inga tacklingar, inga höga klubbor.

Fabian kunde också ha sagt "inga målvakter". Bristen på burväktare är så klart en av orsakerna till att det görs hela 26 mål i matchen som bortalaget Maglehem vinner med siffrorna 12–14 (5–7, 4–4, 3–3).

– Det är ändå rätt jämnt i år, tycker Fabian Rimfors.

Det officiella matchuret sköts av Göran Sjöström – och det är en äggklocka med manuell uppdragning. High tech i Brösarp.

Matchen spelas tre gånger 20 minuter, precis som i det vanliga seriesystemet. Skillnaden här är att matchuret inte stoppas vid avblåsningar, det är 20 minuter löpande tid.

Stämningen är hög runt isbanan. Ett gäng hemvändande Brösarpskillar i förskingringen (någon så långt bortifrån som Kristianstad) festar med varannan pilsner, varannan kaffegök.

En fana i fotbollslaget Brösarps IF:s grön-vita färger vajar på ena kortsidan, men kvällen är lite för kall för att det ska bli någon riktig uppslutning kring hejaramsorna. Sju–åtta minusgrader känns rätt barskt efter hand som tiden går.

Lyckligtvis bjuder byagillet på varm blåbärssoppa som räddar från förfrysning.

Det finns till och med en representant för Tre Kronor på plats. Hockeylandslagets psykologiske tränare Pär Pettersson käkar varm korv med sin fru Lena och kollar på hockeyderbyt.

Paret råkar bo i Lönhult några kilometer utanför Brösarp – och på måndag kommer även förbundskaptenen Pär Mårts dit.

– Synd att han inte kunde komma i dag i stället. Han hade säkert gärna sett den här matchen, säger Pär Pettersson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!