HIGH LIFE VID RINKEN. När arvfienderna Brösarp och Maglehem möts blir det ett hett hockeyderby – även om det är minus sju grader. Foto: Tomas Leprince
HIGH LIFE VID RINKEN. När arvfienderna Brösarp och Maglehem möts blir det ett hett hockeyderby – även om det är minus sju grader. Foto: Tomas Leprince

Snacka om derby
- i bitande kyla

Publicerad

BRÖSARP. Det är bitande kallt runt rinken i Brösarp på Österlen. Ändå har flera hundra personer valt att fira fredagskvällen här när ortens hockeypojkar möter arvfienden Maglehem.

– Ett roligt initiativ, tycker spelaren Magnus Knast – en av Brösarps backar.

På 60-talet möttes de båda grannbyarna i hockey varje vinter. Avfolkning och utflyttning bidrog till att traditionen så småningom upphörde. Men 2012 återupptogs den efter 40 år – och i går var det alltså dags för årets match.

– Det är nog närmare 30 spelare som anmält sig till varje lag. Alla som vill får vara med, säger arrangören Fabian Rimfors.

– Men det är inga kvinnor, inte i något av lagen. De hade varit välkomna, vi spelar ändå med damregler. Inga tacklingar, inga höga klubbor.

Fabian kunde också ha sagt "inga målvakter". Bristen på burväktare är så klart en av orsakerna till att det görs hela 26 mål i matchen som bortalaget Maglehem vinner med siffrorna 12–14 (5–7, 4–4, 3–3).

– Det är ändå rätt jämnt i år, tycker Fabian Rimfors.

Det officiella matchuret sköts av Göran Sjöström – och det är en äggklocka med manuell uppdragning. High tech i Brösarp.

Matchen spelas tre gånger 20 minuter, precis som i det vanliga seriesystemet. Skillnaden här är att matchuret inte stoppas vid avblåsningar, det är 20 minuter löpande tid.

Stämningen är hög runt isbanan. Ett gäng hemvändande Brösarpskillar i förskingringen (någon så långt bortifrån som Kristianstad) festar med varannan pilsner, varannan kaffegök.

En fana i fotbollslaget Brösarps IF:s grön-vita färger vajar på ena kortsidan, men kvällen är lite för kall för att det ska bli någon riktig uppslutning kring hejaramsorna. Sju–åtta minusgrader känns rätt barskt efter hand som tiden går.

Lyckligtvis bjuder byagillet på varm blåbärssoppa som räddar från förfrysning.

Det finns till och med en representant för Tre Kronor på plats. Hockeylandslagets psykologiske tränare Pär Pettersson käkar varm korv med sin fru Lena och kollar på hockeyderbyt.

Paret råkar bo i Lönhult några kilometer utanför Brösarp – och på måndag kommer även förbundskaptenen Pär Mårts dit.

– Synd att han inte kunde komma i dag i stället. Han hade säkert gärna sett den här matchen, säger Pär Pettersson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag