Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snablar, vilken tung roll för cirkuselefanten

Moviestar. Gandhi, 44, är på väg att bli en filmstjärna i filmatiseringen av Jonas Jonassons "Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann" som har premiär i julhelgen.

Gandhi, 44, spelar kanske inte den största rollen i filmatiseringen av succéromanen "Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann".

Men med sina 3 500 kilo är den indiska elefanten garanterat den tyngsta skådisen i filmen.

–Hon gillar verkligen att spela in film, att hon är en stjärna tar hon med en nypa salt, säger Robert Bronett från Cirkus Scott som lånar ut Gandhi.

Boken om hundraåringen Allan Karlsson är en supersuccé som nu håller på att bli film i regi av Felix Herngren. I romanen spelar en elefant en stor roll och i filmen ska elefanten spelas av elefanten Gandhi från Cirkus Scott.

–När filmteamet hörde av sig och bad om hjälp ställde vi upp direkt, jag gillar boken och blev förstås jätteglad att de ville ha vår hjälp, säger direktören Robert Bronett.

Från Indien

Rollen spelas av charmtrollet Gandhi, en 44-åring med indiskt ursprung som fullkomligen älskar att spela teater och befinna sig i händelsernas centrum, en riktig cirkuselefant alltså.

Inspelningarna av Gandhis scener pågår i totalt sex dagar och hittills har allt gått som smort.

–Det har verkligen fungerat som det ska och filmteamet är väldigt nöjda med henne, berättar Bronett.

Som sällskap har stjärnelefanten med sig sin tränare Lars Kannbaum och bästa väninnan Baby som är en afrikansk elefant. Men det är bara Gandhi som är med i filmen.

–Baby är med som kompis och ger Gandhi stöd och trygghet.

Förbereds

Att spela in en film ligger en bit ifrån det vanliga vardagslivet på en cirkus. Bland annat ska Gandhi knalla in i ett Herculesplan, bada i en sjö med främlingar och låtsas sätta sig på en person som hon inte tycker om och allt ska ske framför kameran på så få tagningar som möjligt.

–Vi har förstås fått förbereda henne på olika vis men det är inga problem. Hon älskar att lära sig nya saker och att vara med när det händer mycket olika grejer, säger Robert Bronett.

Trots att Gandhi har fixat en tung huvudroll har hon inte låtit stjärnglansen stiga henne över snabeln.

–Nej hon är ingen diva. Hon är nöjd om cateringfirman fixar fram lite frukt och grönt att knapra på i pauserna under inspelningen, säger Robert Bronett.

Hundraåringen

• Boken "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson är en av senare års allra största succéer på bokmarknaden.

• I mycket korta drag handlar den om Allan Karlsson som på sin 100: e födelsedag tröttnar på sitt äldreboende och tar till sjappen.

• Filmen om den sorglöse och alerte hundraåringen väntas ha premiär i julhelgen i år.

Andra elefanter vi minns

• Babar: Tecknad elefant som i serien från 1931 blir kung i sitt kungarike.

• Dumbo: Ännu en tecknad elefant med enorma öron som gör att han kan flyga.

• Överste Hathi: Dominant ledare över "Elefantpatrullen" som Mowgli försöker smyga med i "Djungelboken". Kännetecknas av att han är ganska glömsk och mest drömmer om forna storhetstider.