Esraa, 20, smygfotad när hon badade i slöja

Hatet och hoten mot religiösa i Malmö: ”Slöjan är mitt val”
Esraa Yassin, 20 och Mohammad Ali Nemer, 29. ”Jag kunde aldrig föreställa mig att detta kunde hända i Sverige” säger Esraa.
Foto: Privat
Arkivbild. I skrivandets stund har inlägget på Facebook drygt 17 000 kommentarer, 1600 tusen delningar och 4000 ”reaktioner”.
Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND.

Mohammad Ali Nemer, 29 och Esraa Yassin, 20, blev smygfotade när de badade i Ystad.

Bilden lades upp på Facebook med bland annat kommentaren ”uppenbart kvinnoförtryck” och blev viral.

Nu utreds händelsen som ofredande med hatbrottsmotiv, enligt P4 Malmöhus.

– Det är inte sant att det är förtryck. Jag bestämmer själv vad jag ska ha på mig, ingen kan tvinga mig att ha på mig något jag inte vill, säger Esraa Yassin.

På bilden som lades upp den 26 juni står paret hand i hand en bit ner i vattnet vid stranden i Ystad. Han i badbyxor, hon i slöja och en klänning. 

Paret bor i Simrishamn och fick höra talas om bilden efter att en av deras vänner sett den på sociala medier. Man ser inte deras ansikten på bilden, som är fotad bakifrån, men vännen hade ändå känt igen dem.

– Jag tyckte det var obehagligt att någon hade fotograferat oss och lagt upp utan att fråga, det var riktigt dåligt gjort, säger Mohammad Ali Nemer och fortsätter:

– Man kan aldrig tvinga alla att gilla allt men jag tycker det är helt fel bild. Vi tycker man ska vara fri att klä sig hur man vill. Man behöver inte klä av sig bara för att vara fri.

Mohammad Ali Nemer: ”Jag kan inte tvinga henne ta av sig slöjan för att andra tycker det är störigt, det blir inte frihet”.Esraa Yassin: ”Jag hoppas att människor förstår att slöjan är en religiös symbol”.
Foto: Privat

”Den är mitt eget val”

Esraa Yassin berättar att hon hade på sig slöja och en gravidklänning vid fotograferingstillfället och att hon blev förvånad när hon såg inlägget.

– Det kändes väldigt konstigt att se inlägget och kommentarerna, det gjorde mig ledsen. Många kommentarer sa att slöjan är något som går emot kvinnlig frihet men den är mitt eget val och alla borde respektera det, säger hon.

Paret har polisanmält händelsen och enligt P4 Malmöhus, som var först med att rapportera om händelsen, pågår nu en förundersökning om ofredande med hatbrottsmotiv. Esraa Yassin säger att hon nu känner sig obekväm när hon vistas ute.

– Nu känner jag att jag måste tänka efter innan jag går ut, jag känner att alla tittar på mig, säger hon och fortsätter:

– Kvinnor som bär slöja har samma frihet som en kvinna som bär burkini eller bikini eller vad som helst. Alla har rätt att ha på sig vad de vill, alla borde respektera det.

Kvällsposten har varit i kontakt med kvinnan som lade upp inlägget, hon skriver att hon avböjer att kommentera tills utredningen är färdig.

Så här säger sex olika sporter om slöja:

Hijab välkommen i sportvärlden – så här säger reglerna

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!