Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smugglarnas drag – gömde cigaretter bakom kalkoner

Kalkoner användes för att dölja ciggsmugglingen.Foto: jean schweitzer/colourbox
Tullen misstänker att de frusna kalkonerna använts vid tidigare smuggling också.Foto: Colourbox

Smugglarligan förde in två miljoner illegala cigaretter i Sverige och gömde dem i en transport med frysta kalkoner.

Men planen sprack eftersom tullen hade fått in hemlig underrättelseinformation om kalkon-tricket.

Razzian mot smugglarnätverket gjordes på en gård i Båstad kommun i början av december förra året, skriver Helsingborgs Dagblad. Vid tillslaget tog tullen 2,4 miljoner oskattade cigaretter i beslag. Flera personer greps samtidigt misstänkta för inblandning i härvan.

Enligt tullens misstankar kom cigaretterna till Sverige och Båstad via Tysklandsfärjan från Rostock samma dag. Efter att färjan lagt till i hamnen i Trelleborg lossades lasten och den aktuella containern kördes därifrån till Båstad.

Kalkon-tricket användes tidigare

I ett försök att dölja cigaretterna hade smugglarna gömt dem i förpackningar med frusna kalkoner. Tullen misstänker att den frusna kalkonen figurerat även vid tidigare smugglingar eftersom bäst före-datumet passerats med råge.

Vad smugglarna inte visste var att tullen hade fått information om den egentliga lasten. När färjan kom till Trelleborg var spanarna redo och kunde i hemlighet följa lastbilen. Tillslaget gjordes när cigaretterna lastades av på gården i Båstad.

Fyra män åtalas nu för grov olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor. Tre av de åtalade är polska medborgare, den fjärde åtalade är en man från Helsingborg, skriver HD.

Under en husrannsakan mot mannen, som är i 50-årsåldern, hittade tullen en cigarettmaskin. En sådan används för att fylla hylsor med tobak.

Fyra miljoner i punktskatt

Mannen har i förhör erkänt att sin inblandning i smuggelhärvan, bland annat genom en kontakt i Tyskland.

Enligt honom finns det inte någon som har beställt cigaretterna i Sverige. Cigaretterna ska i stället ha förts in i landet av personer som sedan har varit med och sålt dem. Själv har han fått del av vinsten eftersom han varit kontaktman, uppger han i förhör.

Männen från Polen nekar till anklagelserna och säger att de inte hade en aning om smuggelcigaretterna bland de frusna kalkonerna

Värdet på de insmugglade cigaretterna är inte känt men punktskattebeloppet på dem uppgår till 3,8 miljoner kronor.