Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tullens jättefynd i smugglarnas magar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Totalt hade kvinnan svalt 336 gram kokain. Det hade tagit henne en hel dag.
Foto: Tullverket

Två nederländska narkotikasmugglare som greps på en buss vid Öresundsbron i höstas hade tillsammans svalt nästan ett kilo kokain, inpackat i kondomer.

Kvinnan hade 336 gram kokain i magen, mannen hade 617 gram.

Nu har paret och mannen som organiserade resan dömts till sammanlagt över 13 års fängelse.

De två ”sväljarna” och organisatören kom med en buss från Hamburg på väg till Oslo. Den stoppades för kontroll vid betalstationen på Öresundsbron klockan 01.30 den 9 september.

Narkotikasökhunden Gizmo markerade mot den 52-åriga kvinnan som då togs åt sidan för en grundligare undersökning. En 56-årig man i hennes sällskap plockades också av bussen.

Det visade sig snabbt att paret haft tredje person i sällskap – en 31-årig man som hade suttit kvar på bussen när den tilläts att köra vidare.

Så tullarna satte full fart efter bussen och lyckades gripa 31-åringen på nästa hållplats, vid Malmö central. Han nekade till brott och har fortsatt att neka hela tiden.

Narkotikasökhunden Gizmo släpptes upp på bussen – och markerade för kvinnan. Hon hade 29 gram kokain i fickan.
Foto: Mette Ottosson / Tullverket

Väntade på sjukhus

Alla tre har suttit frihetsberövade sedan gripandet.

De båda ”sväljarna” fördes till SUS i Malmö där de röntgades och det visade sig att de hade mängder av narkotikaförpackningar i magen.

De bevakades några dygn tills allt hade kommit ut. Paret hade svalt totalt 52 kondomer med kokain. Några var riktigt stora och innehöll kring 35 gram vardera.

Eftersom det var meningslöst att neka till smugglingen berättade de om hur resan hade gått till – och hur de burit sig åt för att svälja narkotikan.

– Efter att jag hade svalt 14 eller 15 började jag må illa men de tvingade mig att fortsätta och jag fick i mig 30 stycken, berättar kvinnan i förhör.

Mannen hade fått i sig 617 gram kokain, förpackat i kondomer.
Foto: Tullverket
Både mannen och kvinnan fick ligga på sjukhus tills allt hade kommit ut den naturliga vägen.
Foto: Tullverket

”Höll på att kräkas”

– Jag började kanske halv fyra, sen höll jag på till cirka klockan ett på eftermiddagen. Sen kunde jag inte svälja mer för jag höll på att kräkas. Det var vid sju, halv åtta som jag inte kunde svälja mer. 

Kvinnan säger att hon trodde det var cannabis i förpackningarna – men det tror inte Malmö tingsrätt på. Cannabis är inte tillräckligt dyrbart för att smuggla så komplicerat.

Kvinnan dömdes på onsdagen till tre och ett halvt års fängelse. Mannen hade svalt en större mängd kokain än kvinnan, och fick därför fyra år och fyra månader.

Organisatören dömdes till fem och ett halvt års fängelse. Alla tre utvisas ur Sverige – paret på tio år vardera och organisatören på 15 år.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Region Skåne rekommenderar distansundervisning vecka nio.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!