Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smugglaren bar knark för en miljon i magen

Den 33-årige mannen riskerade sitt liv när han svalde närmare ett kilo kokain och heroin.
Foto: Ur tullens förundersökning
Några av de kapslar som 33-åringen svalde.
Foto: Tullen

Den 33-årige mannen hade 86 kapslar med knark i magen till ett värde av drygt en miljon när han avslöjades på X2000-tåget.

Först nekade han men erkände när han behövde gå på toaletten.

– Det här är livsfarligt, spricker en sådan i magen dör du, säger Erik Friberg, chef vid tullkriminalen i Malmö.

Mannen avslöjades i början av februari när tullinspektörer gick på SJ-tåget från Köpenhamn i Malmö.

Inspektörerna tog ut 33-åringen för en fördjupad kontroll och intresset för honom ökade ytterligare när man hittade en sönderriven biljett från Amsterdam till Köpenhamn i en papperskorg i anslutning till hans plats.

Knarksmugglaren avslöjades på röntgen

Den 33-årige mannen medtogs för ytterligare undersökningar och vid en röntgen av hans kropp upptäcktes minst 50 olika kapslar i kroppen.

Trots det nekade 33-åringen till att ha svalt narkotika och vidhöll i förhör att han var väg till Stockholm för att hälsa på en vän och söka jobb.

Men efter någon dag i arresten påkallade han vakternas uppmärksamhet och förklarade att han hade svalt ett antal kapslar med okänt innehåll och nu behövde gå på toaletten.

När han var klar kunde tullen konstatera att han hade smugglat in 400 gram heroin och 430 gram kokain, enligt uppskattningar är beslaget värt drygt en miljon kronor i gatuledet.

I vidare förhör berättar mannen att han hade erbjudits att svälja 150 kapslar och ta sig till Sverige, för det skulle han få 5 000 euro (cirka 50 000 svenska kronor). 

Men eftersom han inte klarade mer än 86 kapslar sjönk arvodet till 3 000 eruo men mannen accepterade eftersom han var i desperat behov av pengar för att klara sin försörjning, säger han i förhör.

”Förenligt med mycket stora risker”

Den 33-årige narkotikakuriren, som är medborgare i ett utomeuropeiskt land, har flyktingstatus i Italien åtalades och dömdes på torsdagen till fem års fängelse för grovt narkotikabrott.

Åklagaren yrkade även på att mannen skulle utvisas till sitt hemland efter avtjänat straff. Malmö tingsrätt konstaterar att brottets allvarlighetsgrad medger utvisning men eftersom 33-åringen har mycket starka skyddsskäl som flykting avvisas kravet på utvisning till hemlandet.

Metoden att smuggla droger i kroppen är långt i från unik. Bara i Skåne ertappas 5-15 personer varje år, flest ”sväljare” avslöjas på Arlanda, enligt Erik Friberg, chef vid tullkriminalen i Malmö.

Han påpekar att det är en mycket farlig metod.

 – Det som ofta smugglas den här vägen är kokain, eller som på senare tid, även heroin. Spricker en sådan kapsel är det akut fara för livet, det är alltså förenligt med mycket stora risker för den som gör så här, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!