Ett halvt ton fanns i lönnfack på trailerns vänstra sida, och kunde enkelt dras ut efter att det falska golvet upptäckts. Foto: TullverketEtt halvt ton fanns i lönnfack på trailerns vänstra sida, och kunde enkelt dras ut efter att det falska golvet upptäckts. Foto: Tullverket
Ett halvt ton fanns i lönnfack på trailerns vänstra sida, och kunde enkelt dras ut efter att det falska golvet upptäckts. Foto: Tullverket
Beslaget som Tullverket tog på Lernacken i Malmö är värt cirka 50 miljoner kronor på gatan. Foto: TullverketBeslaget som Tullverket tog på Lernacken i Malmö är värt cirka 50 miljoner kronor på gatan. Foto: Tullverket
Beslaget som Tullverket tog på Lernacken i Malmö är värt cirka 50 miljoner kronor på gatan. Foto: Tullverket

Smugglare tog in ett ton cannabis gömt i lönnfack

Publicerad

En polsk lastbilschaufför kan ha kört in i Sverige med ett ton cannabis värt cirka 100 miljoner kronor gömt i en lastbilstrailer. Han gjorde ett kort besök i Köpenhamn och avslöjades när han stoppades i Malmö.

Men då fanns bara halva lasten kvar - 500 kilo cannabis.

Den 52-årige lastbilschauffören kom med färja från Polen och körde i land i Trelleborg strax efter kl 9 på morgonen den 1 mars förra året. Han kunde utan problem köra igenom tullen som inte upptäckte att hans trailer hade ett extra golv med stora lönnfack.

Klockan 10.41 samma dag körde han ut på Öresundsbron mot Danmark och parkerade under resten av dagen fram till sent på kvällen vid en bensinmack flera mil söder om Köpenhamn.

Det är i varje fall vad han påstår. Chauffören hävdar att han var på bensinmackan och väntade på en kvinna. Han ska ha lovat en bekant i Polen att ge henne ett kuvert med pengar.

En teori är att han körde in i Sverige och över till Danmark med cannabis som på gatan har ett uppskattat värde av cirka 100 miljoner kronor.

När tullinspektören körde in en bor i lönnfacket spreds en doft av cannabis.Foto: Tullverket.

Stoppad vid Lernacken

När han körde tillbaka över Öresundsbron mot Malmö blev han stoppade vid Lernacken, och då blir en tullinspektör misstänksam efter att ha mer närgånget studerat trailern.

En tullinspektör tog fram en borr och körde igenom metallen på trailerns högra sida. När den kom ut doftade det cannabis. Efter att ha bänt och dragit kunde tullinspektörerna räkna samman att det fanns cirka 500 kilo cannabis i den högra delen under det falska trailergolvet.

Vänstra sidan av lönnfacket var däremot tom. Frågan är om det var lika tomt när chauffören anlände till Trelleborg och senare körde till Danmark över bron.

Andra typer av lönnfack som använts för att transportera cannabis har tidigare avslöjats i Sverige.

Lasten av cannabis hade olika typer av märkning och var inslaget i plast.Foto: Tullverket

"Tanken har slagit oss"

KvP: Har ni övervägt möjligheten att han kanske hade ett ton cannabis när han kom till Sverige och lastade av ett halvt ton i Danmark?

– Det är en tanke som har slagit oss men det finns ingen bevisning på det, säger kammaråklagare Stefan Gradler vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

KvP: Har ni klart för er vad han gjorde i Danmark så att ni har kunnat utreda det? 

– De enda uppgifterna vi har är hans egna plus att han observerats punktvis av automatiska vägkameror. Det är det enda vi har, säger Stefan Gradler.

Med en sådan här fjärrkontroll styr hydraulpumpar det falska golvet. Tullinspektören fick bryta upp trailerns utsida för att komma åt lönnfacken.Foto: Tullverket

Nekar till smuggling

Under förhören med lastbilschauffören har han fått en hel del frågor om sitt besök i Danmark. Han har under förhören inte kunnat lämna uppgifter som kan identifiera kvinnan som han ska gett ett kuvert med pengar.

Det finns inte heller någon annan som kan bekräfta att han enbart varit på bensinmacken.

Tullinspektörerna var undrande till att chauffören gjorde en sådan omväg när han egentligen var på väg till Oslo för att lämna sin legala last. Chauffören däremot anser inte att det var något märkligt att köra över Öresundsbron och tillbringa nästan tolv timmar på en mack i väntan på en person som han inte känner.

Han nekar till all kännedom om lönnfacken som fanns under det falska trailergolvet, och har ingen förklaring till hur han haft en last med cannabis eller hur den hamnat där. Konstruktionen är avancerad och styrs med med trådlösa fjärrkontroller. I lastbilshytten fanns två sådana. Chauffören var helt oförstående när han fick frågor om fjärrkontrollerna trots att han haft trailern i tre år.

Han åtalades på torsdagen i Malmö tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling och riskerar ett flerårigt fängelsestraff.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag