Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Smugglare tog in ett ton cannabis gömt i lönnfack

Ett halvt ton fanns i lönnfack på trailerns vänstra sida, och kunde enkelt dras ut efter att det falska golvet upptäckts. Foto: Tullverket
Beslaget som Tullverket tog på Lernacken i Malmö är värt cirka 50 miljoner kronor på gatan. Foto: Tullverket

En polsk lastbilschaufför kan ha kört in i Sverige med ett ton cannabis värt cirka 100 miljoner kronor gömt i en lastbilstrailer. Han gjorde ett kort besök i Köpenhamn och avslöjades när han stoppades i Malmö.

Men då fanns bara halva lasten kvar - 500 kilo cannabis.

Den 52-årige lastbilschauffören kom med färja från Polen och körde i land i Trelleborg strax efter kl 9 på morgonen den 1 mars förra året. Han kunde utan problem köra igenom tullen som inte upptäckte att hans trailer hade ett extra golv med stora lönnfack.

Klockan 10.41 samma dag körde han ut på Öresundsbron mot Danmark och parkerade under resten av dagen fram till sent på kvällen vid en bensinmack flera mil söder om Köpenhamn.

Det är i varje fall vad han påstår. Chauffören hävdar att han var på bensinmackan och väntade på en kvinna. Han ska ha lovat en bekant i Polen att ge henne ett kuvert med pengar.

En teori är att han körde in i Sverige och över till Danmark med cannabis som på gatan har ett uppskattat värde av cirka 100 miljoner kronor.

När tullinspektören körde in en bor i lönnfacket spreds en doft av cannabis. Foto: Tullverket.

Stoppad vid Lernacken

När han körde tillbaka över Öresundsbron mot Malmö blev han stoppade vid Lernacken, och då blir en tullinspektör misstänksam efter att ha mer närgånget studerat trailern.

En tullinspektör tog fram en borr och körde igenom metallen på trailerns högra sida. När den kom ut doftade det cannabis. Efter att ha bänt och dragit kunde tullinspektörerna räkna samman att det fanns cirka 500 kilo cannabis i den högra delen under det falska trailergolvet.

Vänstra sidan av lönnfacket var däremot tom. Frågan är om det var lika tomt när chauffören anlände till Trelleborg och senare körde till Danmark över bron.

Andra typer av lönnfack som använts för att transportera cannabis har tidigare avslöjats i Sverige.

Lasten av cannabis hade olika typer av märkning och var inslaget i plast. Foto: Tullverket

"Tanken har slagit oss"

KvP: Har ni övervägt möjligheten att han kanske hade ett ton cannabis när han kom till Sverige och lastade av ett halvt ton i Danmark?

– Det är en tanke som har slagit oss men det finns ingen bevisning på det, säger kammaråklagare Stefan Gradler vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

KvP: Har ni klart för er vad han gjorde i Danmark så att ni har kunnat utreda det? 

– De enda uppgifterna vi har är hans egna plus att han observerats punktvis av automatiska vägkameror. Det är det enda vi har, säger Stefan Gradler.

Med en sådan här fjärrkontroll styr hydraulpumpar det falska golvet. Tullinspektören fick bryta upp trailerns utsida för att komma åt lönnfacken. Foto: Tullverket

Nekar till smuggling

Under förhören med lastbilschauffören har han fått en hel del frågor om sitt besök i Danmark. Han har under förhören inte kunnat lämna uppgifter som kan identifiera kvinnan som han ska gett ett kuvert med pengar.

Det finns inte heller någon annan som kan bekräfta att han enbart varit på bensinmacken.

Tullinspektörerna var undrande till att chauffören gjorde en sådan omväg när han egentligen var på väg till Oslo för att lämna sin legala last. Chauffören däremot anser inte att det var något märkligt att köra över Öresundsbron och tillbringa nästan tolv timmar på en mack i väntan på en person som han inte känner.

Han nekar till all kännedom om lönnfacken som fanns under det falska trailergolvet, och har ingen förklaring till hur han haft en last med cannabis eller hur den hamnat där. Konstruktionen är avancerad och styrs med med trådlösa fjärrkontroller. I lastbilshytten fanns två sådana. Chauffören var helt oförstående när han fick frågor om fjärrkontrollerna trots att han haft trailern i tre år.

Han åtalades på torsdagen i Malmö tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling och riskerar ett flerårigt fängelsestraff.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!