Smugglade flyktingar med ett fejkat bröllop

Publicerad

Bröllopföljet tog sig från Milano till Sverige och fick gratulationer vid gränserna. Ett följe på 23 personer som egentligen inte hade mycket mer gemensamt än att alla var flyktingar från Syrien.

– Men vem skulle komma på idén att stoppa ett bröllopsfölje, säger Gabriel Del Grande, som är en av personerna bakom filmen "On the Bride´ s side" till Vice.

Idén om det "fejkade" bröllopsföljet väcktes när den italienske journalisten och migrationsaktivisten Del Grande, den italienske filmaren Antonio Augugliaro och den palestinske poeten Khaled Soliman Al Nassiry diskuterade hur de skulle kunna hjälpa syriska flyktingar att hitta ett nytt hem i Europa. Miljontals syrier har tvingats lämna landet sedan inbördeskriget. De flesta till grannländer som Turkiet och Jordanien men många har även sökt sig till Europa. Sverige, som erbjuder syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd, är ett självklart mål för många. Men för att komma hit måste flyktingarna passera många och hårda gränskontroller. När idén om bröllopet kläckts frågade Del Grande 30-årige flyktingen Abdullah, som överlevt en båtresa över medelhavet där 260 av 400 passagerare drunknade, om han kunde tänka sig att spela brudgum.

– Jag svarade ja på direkten, säger Abdullah till Vice.

Vill få med dokumentären på filmfestival

Samtidigt som det fejkade bröllopsföljet formerades kom upphovsmännen till idén på att resan skulle göra sig bra som dokumentärfilm under namnet "On the bride´s side". I november lämnade sammanlagt 23 personer Milano . De flesta var helt nya bekantskaper för varandra. Men precis som upphovsmännen tänkt så blev de glatt genomvinkade genom Europa. Sista delen av resan gick med tåg över Öresundsbron.

Nu siktar dokumentärfilmarna på att få med "On the Bride´s side" på Filmfestivalen i Venedig genom crowdfunding. För att nå dit behöver man samla in minst 75 000 €.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag