Smugglade flyktingar med ett fejkat bröllop

Bröllopföljet tog sig från Milano till Sverige och fick gratulationer vid gränserna. Ett följe på 23 personer som egentligen inte hade mycket mer gemensamt än att alla var flyktingar från Syrien.

– Men vem skulle komma på idén att stoppa ett bröllopsfölje, säger Gabriel Del Grande, som är en av personerna bakom filmen "On the Bride´ s side" till Vice.

Idén om det "fejkade" bröllopsföljet väcktes när den italienske journalisten och migrationsaktivisten Del Grande, den italienske filmaren Antonio Augugliaro och den palestinske poeten Khaled Soliman Al Nassiry diskuterade hur de skulle kunna hjälpa syriska flyktingar att hitta ett nytt hem i Europa. Miljontals syrier har tvingats lämna landet sedan inbördeskriget. De flesta till grannländer som Turkiet och Jordanien men många har även sökt sig till Europa. Sverige, som erbjuder syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd, är ett självklart mål för många. Men för att komma hit måste flyktingarna passera många och hårda gränskontroller. När idén om bröllopet kläckts frågade Del Grande 30-årige flyktingen Abdullah, som överlevt en båtresa över medelhavet där 260 av 400 passagerare drunknade, om han kunde tänka sig att spela brudgum.

– Jag svarade ja på direkten, säger Abdullah till Vice.

Vill få med dokumentären på filmfestival

Samtidigt som det fejkade bröllopsföljet formerades kom upphovsmännen till idén på att resan skulle göra sig bra som dokumentärfilm under namnet "On the bride´s side". I november lämnade sammanlagt 23 personer Milano . De flesta var helt nya bekantskaper för varandra. Men precis som upphovsmännen tänkt så blev de glatt genomvinkade genom Europa. Sista delen av resan gick med tåg över Öresundsbron.

Nu siktar dokumentärfilmarna på att få med "On the Bride´s side" på Filmfestivalen i Venedig genom crowdfunding. För att nå dit behöver man samla in minst 75 000 €.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!