Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittvåg på äldreboende – flera vårdas på sjukhus

Grafik för smittspridningen – region för region – i maj
Sju personer har smittats på äldreboende i Eslöv. Arkivbild.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter minskningen av antalet äldre smittade i Skåne har nu flera drabbats av covid-19 i Eslövs kommun.

På ett äldreboende har tre boende och fyra i personalen testats positivt för viruset. 

För bara några dagar sedan gick Region Skåne ut med att smittspridningen låg på en stabilt låg nivå – och framför allt har det sett ljust ut för de äldre i Skåne.

Under vecka 30 konstaterades endast sex fall av covid-19 för personer över 70 år efter att 1 200 personer i samma åldersgrupp hade provtagits.

– Vi vet att det är de äldre som drabbas hårdast av sjukdomen, därför är det oerhört viktigt att de särskilda boendena fortsätter att följa de basala hygienriktlinjerna och att man som anställd stannar hemma så fort man känner sig det minsta lilla sjuk, sa Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Men nu har smittan brutit ut på nytt på ett äldreboende i Eslöv.

Eslövs kommun skriver på sin hemsida att totalt sju personer har drabbats av covid-19. Det handlar om tre boende på ett äldreboende och fyra ur personalen.

Två av de äldre vårdas just nu på lasarettet i Lund och personalen som har smittats är isolerade i sina hem.

23 boende isolerade

Samtidigt har två avdelningar på äldreboendet isolerats, vilket innebär att 23 boende är isolerade. Samtliga övriga boende och all övrig personal har nu också testats för covid-19 men provsvaret har inte kommit.

– Vi vet ännu inte hur smittan kommit in på boendet men smittspårning pågår. Vi har regelbundet kontakt med Region Skånes Vårdhygien och Smittskydd som bedömer att vi vidtagit korrekta åtgärder. Vi har fortsatt nära dialog med Region Skåne och följer alla rekommendationer, säger Josef Johansson, förvaltningschef för vård och omsorg, på Eslövs kommuns hemsida.

Alla boende och anhöriga är informerade om smittspridningen.

TV: ”Hoppas turister kan sprida ut sig”

Halmstad kommun om turistläget

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!