Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags för 65 + att vaccineras i Skåne

Eva Melander.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen ser ut att öka i Skåne. 

Sedan i fredags har antalet nya fall per dag i genomsnitt ökat från 525 till 587. 

Totalt vårdas 159 med covid-19 på sjukhus, varav 20 på intensiven. 

Samtidigt kommer alla mellan 65 och 69 år få erbjudande om vaccin nu. 

På måndagen rapporterar Region Skåne 354 nya fall av covid-19. Det är ett större antal än de senaste måndagarna och genomsnittsvärdet – som är lite mer pålitligt sett till eftersläpningar och variationer – har också ökat rejält senast dagarna. I fredags hade Skåne 525 fall per dag i genomsnitt över sju dagar, i dag är samma siffra 587. 

Redan i slutet av förra veckan, i torsdags och fredags, ökade antalet nya fall i Skåne. I ett pressmeddelande sent i fredags konstaterade Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne: 

− Det kan vara så att Skåne är i en början av en ökning av antalet fall, precis som många andra regioner i landet har upplevt under den senaste tiden. Men läget är mycket svårbedömt eftersom det togs färre prover under påskhelgen. Men för att vi inte åter ska få en ökande smittspridning måste alla fortsätta hålla avstånd, fortsätta leva i sin bubbla och följa rekommendationerna. 

Antalet som vårdas på sjukhus med covid-19 ligger dock kvar på ungefär samma platå. Just nu vårdas 159, varav 20 på intensiven. Av de 20 som vårdas på intensiven är ett antal också så kallade ”utomläns”. 

Milstolpe i vaccinationen

Samtidigt fortsätter vaccineringen i Skåne. Den här veckan får alla mellan 65 och 69 år hem brev från sin vårdcentral. 

– Att alla över 65 år inom kort fått erbjudande om vaccination är en viktig milstolpe, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Region Skåne räknar just nu med att alla som är födda 1946 och tidigare ska ha fått erbjudande om dos 1 under april månad. 

Se mer: Ulf Borgström släpps fri med fotboja: ”Jag gör vad jag vill”

Ulf Borgström släpps fri med fotboja: ”Jag gör vad jag vill”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!