Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högst smittspridning i Sydsverige

Det rapporteras om ”omfattande smittspridning” på Hyllinge skola i Åstorps kommun, nordvästra Skåne. Lågstadiet på skolan kommer att stängas tillfälligt.
Klassrummen kommer att stå tomma i nästa vecka.
Foto: Shutterstock
Lågstadieelever skickas hem på måndag och tisdag efter en ”omfattande smittspridning”.
Foto: Colourbox / WEEDEZIGN

Smittspridningen i Sydsverige är hög – sju av de tio värst drabbade kommunerna ligger i Skåne enligt statistik för årets första vecka.

I Åstorps kommun stängs nu ett lågstadium efter en ”omfattande smittspridning”.

– Om vi inte får ett förbättrat läge är vi beredda att fatta ett nytt beslut, säger Per-Olof Ganestam, rektor på Hyllinge skola. 

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten ligger sju av landets tio värst drabbade kommuner under vecka ett 2021 i Skåne.

Värst är situationen i Skurup där 181 fall av covid-19 konstaterades under årets första vecka, rapporterar Aftonbladet. 181 fall motsvarar 1,1 procent av kommunens befolkning.

– En anledning kan ju vara att många jobbpendlar till Malmö.

– Det är en stor försiktighet. Jag hämtade paket på Ica fredag kväll, men där var väldigt få besökare. Det känns som att Skurupsborna har tagit till sig att vi har en hög smittspridning. Man gör inga onödiga besök, man håller sig hemma väldigt mycket, säger Ann-Helen Nilsson (C), kommunfullmäktigeordförande i Skurup, till Aftonbladet.

Stänger skola

En annan hårt drabbad kommun är Åstorp och där är det nu en ”omfattande smittspridning” på Hyllinge skola. Därför har man nu beslutat att stänga lågstadiet från måndag till onsdag i nästa vecka.

– Efter en bedömning tillsammans med Smittskydd Skåne har vi tagit beslut om att stänga lågstadieverksamheten under måndag, tisdag och onsdag. Genom en tillfällig stängning hoppas vi kunna bryta smittkedjan, säger Per-Olof Ganestam, rektor på Hyllinge skola i ett meddelade på Åstorps hemsida.

– Det är vårt beslut nu, men om vi inte får ett förbättrat läge är vi beredda att fatta ett nytt beslut om förlängning av nedstängningen.

”Strikt separerade”

Beslutet har fattats i samråd med Smittskydd Skåne för att ”bryta smittkedjan”, står det i ett pressmeddelande som publicerats av Åstorps kommun.

För mellanstadieeleverna fortsätter undervisningen som vanligt.

– Det är olika hus och vi är strikt separerade i vardagen. De barn på mellanstadiet som har fritidshem har en annan lösning också. Vi har ingen smittspridning överhuvudtaget på mellanstadiet, säger Per-Olof Ganestam till Helsingborgs Dagblad.

Fritidsverksamheten kommer att vara öppen – men kommunen rekommenderar att de som kan ska hålla sina barn hemma. 

Högstadieeleverna arbetar sedan tidigare på distans. 

Se också:

Siffrorna visar: FHM hade fel om skolan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!