Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittspridning på sjukhus – tre nya dödsfall i helgen

I Kronoberg har sammanlagt 136 nya coronafall konstaterats och tre har avlidit under helgen.

Anledningen tros vara en påtaglig smittspridning inom sjukvården. 

– Det förekommer även spridning i omsorgen i vissa kommuner, sa smittskyddsläkaren Christian Blomkvist i regionens lägesrapport i fredags.

Totalt 136 nya coronafall har konstaterats i region Kronoberg under helgen. 

Redan i fredags beskrev regionen situationen som bekymmersam. 

– Förutom lokala ansamlingar av fall är den främsta förklaringen till den kraftiga ökningen att vi sett tecken på smittspridning på sjukhusen. Det förekommer även spridning i omsorgen i vissa kommuner, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande. 

Undvik fester

Totalt har även tre personer avlidit till följd av viruset under helgen i region Kronoberg. 

– Jobba hemma om det är möjligt, undvik sammankomster på fritiden som after work eller privata fester, håll avstånd och det viktigaste av allt – stanna hemma om man är sjuk, säger Christian Blomkvist, i ett pressmeddelande. 

I stabsläge

Han förklarar även att både sjukhusen och primärvården är i ett pressat läge just nu. De har befunnit sig i stabsläge sedan den 20 oktober. 

– Vad gäller provtagningen för covid-19 är det viktigt att man stannar hemma vid minsta symtom. Man kan inte sitta på arbetsplatsen och boka tid för testning. Likaså är det viktigt att stanna hemma tills svaret kommer. Tyvärr finns det fler exempel på att man fortsätter gå till jobbet trots att man testat sig, säger Christian Blomkvist, i ett pressmeddelande. 

Så ska du tänka inför höstlovsresan: ”Inte riskfritt någonstans”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!