Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan vägrar gå ner – restriktioner förlängs

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Läget i Kalmar är fortsatt allvarligt. Arkivbild.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

De skärpta lokala restriktionerna i Kalmar förlängs – med bland annat uppmaningen att inte träffa någon annan än de man bor med.

Anledningen är att man inte har kunnat se någon tydlig nedgång i smittspridningen av covid-19 sedan de skärpta råden infördes. 

Även Blekinge förlänger de skärpta lokala rekommendationerna.

Det har varit ett allvarligt läge med covid-19 i Region Kalmar under våren. Smittan har skenat och trycket på sjukvården har varit högre än tidigare under pandemin, vilket fick regionen att i slutet på april gå ut med skärpta lokala restriktioner.

Uppmaningen till befolkningen var att i praktiken inte träffa någon annan än den man bor eller arbetar med.

– Vi ser att smittan sprids där vuxna tränar tillsammans inomhus, vid samåkning till jobbet och i sociala sammanhang som middagar – även om man ses i mindre sällskap och tycker att man håller avstånd, även ibland utomhus. Därför ska du inte träffa några andra än dem du bor med, sa smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin då.

Förlängs i tre veckor till

Några veckor senare har läget inte förändrats. Lisa Labbé Sandelin säger att de ännu inte har ”sett någon tydlig nedgång i smittspridningen” och rekommendationerna förlängs därför till och med den 30 maj.

– De regionala rekommendationerna står i detta sammanhang över Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt de nya skärpta rekommendationerna uppmanas personer i Kalmar att:

• Begränsa sina sociala kontakter och inte träffa andra än personer de bor med och träffar på arbetsplatsen.

• Inte anordna aktiviteter där människor samlas, till exempel middagar och fester.

Den som arbetar på en plats där utbrott av covid-19 förekommer uppmanas också att undvika att visas i samhället så mycket som möjligt under tiden utbrottet varar.

Även Blekinge förlänger de skärpta lokala rekommendationerna, som nu gäller fram till den 31 maj. Där ser man ingen ökad smittspridning – men däremot en ökad belastning på sjukvården till följd av covid-19.

FLER NYHETER: Så här funkar Danmarks coronapass

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!