Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Smittan kan öka – av felaktiga tester

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regionen varnar för felaktiga snabbtester.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronasmittan stiger långsamt uppåt i Skåne.

Samtidigt varnar regionen för felanvändning av snabbtester – som innebär en ökad risk för smittspridning, enligt smittskyddsläkare Eva Melander.

– Felanvändning av antigentester kan leda till falsk trygghet, säger hon.

För tredje veckan i rad fortsätter antalet smittade med covid-19 i Skåne att öka, även om det är med låga nivåer. Redan förra veckan gick smittskyddsläkare ut och flaggade för utvecklingen.

– Även om det är en ökning från låga nivåer och relativt få fall totalt, är det en oroväckande utveckling. Den visar att vi behöver fortsätta att jobba för att minska smittspridningen, sa hon då.

Den senaste veckan fortsätter smittalen att öka i åldrarna 20-59 år medan fallen minskar bland 15-19-åringar, meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Region Skåne meddelar att man också fått signaler om problem med snabbtester som gett felaktiga resultat. Enligt larmen har personer med symptom använt kommersiella tester som blivit negativa – men sedan tagit PCR-test som visat positivt.

– Felanvändning av antigentester kan leda till falsk trygghet och en ökad risk för smittspridning, säger Eva Melander i pressmeddelandet.

FLER NYHETER: Minst 11 varianter av viruset sprider sig