Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan ökar i Danmark – områden kan isoleras

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).Foto: JOHANNA GERON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I Århus har experter menat att ett stort fotbollsfirande kan ha medfört till ökad spridning.Foto: MIKKEL BERG PEDERSEN / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKKEL BERG PEDERSEN / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Coronafallen ökar i Danmark.Foto: Oleandra / Colourbox

Coronaviruset fortsätter öka i Danmark – inte minst i Århus.

Under gårdagen bekräftades 112 nya fall, och nu är den dagliga ökningen den största på tre månader, skriver DR.

– Risken för att event ska skapa superspridning är större än vad det var för en månad sedan, säger Tyra Grove Krause, från Statens Serum Institut, till danska TV2.

Mellan den 24 och 26 juli meddelade den danska hälsomyndigheten Statens Serum Institut, SSI, att landet drabbats av totalt 88 nya bekräftade fall av coronaviruset.

Därefter har smittspridningen ökat.

Toppen nåddes mellan tisdag och onsdag, när totalt 112 personer bekräftades smittade med covid-19. Enligt public service-bolaget DR är den dagliga ökningen av nya coronafall nu den största i Danmark på tre månader.

Samtidigt är tanken att landet redan på lördag ska korrigera förbudet mot folksamlingar. Från en maxkapacitet på 100 personer – till det dubbla. 

– Jag tycker det är en dum tidpunkt att nu öka förbudet mot folksamlingar från 100 till 200 personer. Nu ser vi en ökning i smittspridningen. Det innebär att risken för event som skapar superspridning är större än vad det var för en månad sedan, säger avdelningschefen för Infektionsepidemiologi vid SSI, Tyra Grove Krause, till danska TV2

Stor spridning i Århus

Framför allt är det i Danmarks näststörsta stad Århus som coronaökningen är som störst.

Av gårdagens 112 nya fall går 42 att spåra till kommunen, som är i storlek med Malmö.

Tidigare under veckan menade experter att den stora lokala ökningen kunde bero på en studentsammanstrålning – eller på den stora fotbollsfest som ägde rum i staden, när det lokala fotbollslaget säkrade sina första medaljer på över 20 år

– Vi har inte kunnat se det ännu (att ökningen beror på firandet). Det finns en individ som berättat att han eller hon deltog i firandet, men vi lägger inte så stor vikt vid det just nu, säger Charlotte Hjort, enhetschef vid styrelsen för patientsäkerhet.

I samband med en presskonferens vid klockan elva på torsdagen meddelade Århuspolisens chefinspektör Klaus Arboe Rasmussen att tre områden i kommunen kommer kategoriseras som så kallade ”hotspots” för covid-19. 

Slår hårt mot invandrargrupper

Det handlar om Bellevue strand, Den Permanente strand och spanska trappan i centrala Århus. 

– Gå ut och njut av det fina vädret. Men se vart det finns plats, säger Klaus Arboe Rasmussen.

Precis som i Stockholm har Århus somaliska minoritet drabbats extra hårt av stadens plötsliga covid-19-spridning. Borgmästaren Jacob Bundsgaard (S) berättar att han har suttit i möte med representanter från Århus dansksomaliska befolkning.

– Men viruset är inte begränsat till en viss grupp medborgare. Det är möjligt för alla att få det, även om vi ser ett mönster, säger Bundsgaard, som även berättar att kommunen tagit fram en informationsfilm om coviud-19 som finns tillgänglig såväl på danska som somaliska.

Flera Århus-supportrar samlades tidigare under sommaren för att fira lagets framgångar.Foto: MIKKEL BERG PEDERSEN / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Öppnas upp allt mer

Danmark slogs hårt av coronaviruset under våren – men smittspridningen har minskat under hela sommaren, och landet har därför öppnats upp igen.

Så sent som i början på maj meddelade statsminister Mette Frederiksen (S) en rad lättnader på landets covid-19-restriktioner.

Samtidigt varnade hon för att en återgång till det normala kunde få spridningen att öka igen.

– Vi måste förvänta oss fler smittade i takt med att samhället öppnas upp. Det helt avgörande blir att skärma av dem som bär på viruset utan några symptom, sa Mette Frederiksen då. 

TV: Naturreservat tar stryk av coronaträngseln

Naturreservat tar stryk av coronaträngseln

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!