SMHI varnar för hårda vindar – tåg ställs in

Publicerad

SMHI varnade för mycket hårda vindbyar i Skåne och Halland.

Tågen mellan Lund och Helsingborg via Teckomatorp på Rååbanan ställdes in.

Träd blåste omkull i Ystad och Everöd och skapade trafikproblem.

SMHI utfärdade en klass 1-varning för hårda vindar i Skåne och Halland. Nordvästliga vindar på upp till 21 meter per sekund väntades framför allt till södra och västra Halland och norra Skåne.

– Vi har ett lågtryck som ligger norr om Skandinavien och det blir allmänt blåsigt i hela landet. Luften vi har över oss nu är väldigt torr och i samband med blåsten och det lättantändliga fjolårsgräset är det risk för markbränder, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till TT.

Träd blåste omkull

Enligt SMHI kunde vinden innebära problem för höga fordon och det fanns risk för att träd skulle knäckas. Blåsten gjorde även att det var risk för gräsbränder.

Vid 12-tiden hade ett träd blåst omkull och blockerade Snogeholmsvägen i Ystad, rapporterar Ystads Allehanda

En dryg timme senare kom larm om ett nedfällt träd över väg 19 mellan trafikplats Everöd Norra och Kristianstads flygplats. Enligt Trafikverket hade trädet en stor inverkan på trafiken och vägen planerades att öppna igen vid 16-tiden.

Tåg ställdes in

Tågen mellan Lund och Helsingborg via Teckomatorp på Rååbanan ställdes in från klockan 09 och beräknas rulla igen vid 18-tiden. Enligt Skånetrafiken berodde de inställda tågen på att det fanns risk att träd skulle falla ner på spåren och elledningar.

SJ:s tåg på Västkustbanan mellan Helsingborg och Lund planerades att gå som vanligt. Pågatågen körde direkt via Lund, Ramlösa och Helsingborg och bussar ersatte inställda tåg via mellanstationer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag