Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar för gräsbränder

Foto: JAN EMANUELSSON / TOPNEWS.SE / TOPNEWS
–Man ska inte ha engångsgrillar direkt på marken för att dem blir väldigt varma, säger brandmästare Marcus Lundqvist
Foto: Privat

SMHI varnar för risk för gräsbränder i södra Sverige.

För den som är ute i skog och mark är det bra att känna till några enkla tips för att förebygga olyckor.

– Det handlar om fjorårsgräset som torkar upp och då finns en risk att man får en brand, säger brandmästare Marcus Lundqvist.

SMHI utfärdar stor risk för gräsbrand och rekommenderar försiktighet vid eldning utomhus. Marcus Lundqvist har jobbat på räddningstjänsten Lomma och Staffanstorp i 11 år och menar att det har att göra med förra årets växtlighet. 

– Det som var grönskande förra året ligger kvar och är dött, det blir väldigt torrt. Det kallas fjorårgräs och är lättantändigt, säger brandmästare Marcus Lundqvist.  

Även små gnistor kan skapa bränder

Marcus Lundqvist har varit med om att så lite som gnistor kan skapa bränder i det torra gräset och uppmanar till försiktighet. Han berättar dock att det vanligaste i Lomma och Staffanstorp är gräsbränder som orsakas av inbromsande tåg.

– Under den torra tiden på året är det vanligt med gräsbränder. Det handlar om fjorårsgräset som torkar upp och då finns en risk att man får en brand. Det man verkligen inte vill är att man får spridningar till byggnader. Men det som är relativt vanligt hos oss är att det blir bränder längst rälsen som skapas av gnistor från tågen. 

Brandmästarens tips

Det kan vara bra att känna till hur man ska göra för att undvika olyckan. Marcus Lundqvist menar att det är upp till var och en att förbereda sig för det värsta. 

– Det bästa tipsen är att man använder sig av eldstäder som är utformade för att elda i och inte ha engångsgrillar direkt på marken. Var noggrann med att släcka elden om du är ute i naturen och grillar. Är man rökare får man vara noga att släcka cigaretten. Lite sunt förnuft kan man säga, säger Marcus Lundqvist.


Risk för gräsbrand:

SMHI:s varning för brandrisk gäller från och med onsdag eftermiddag 

Varningen gäller i hela Skåne, Blekinge och Kalmar i områden där det inte finns någon snö. 

Risken för gräsbrand är enligt SMHI stor

Fjorårsgräs är gräs som legat kvar sen förra året och blivit torrt


Brandmästarens tips för att undvika brand: 

Använd inte engångsgrillar direkt mot marken
Släck efter er när ni eldar i naturen
Rökare måste släcka sina cigaretter noga
Använd ditt sunda förnuft

TV: Region Skåne rekommenderar distansundervisning vecka nio

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!