Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Översvämningskaos: ”Är ett extremt läge”

Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, om situationen.
En parkerad bil står i vatten. Så här ser det ut vid Lagan i Knäred.Foto: ROGER LARSSON / HALLANDSPOSTEN
Jonas Bergman, M, kommunstyrelsens ordförande i Halmstad följde under några timmar i dag kommunens och räddningstjänstens arbete och tog bland annat den här bilden på NIssan.Foto: Jonas Bergman/Halmstads kommun
Det råder översvämningar på flera håll i Sverige. Här en bild från Ljungby i Småland.Foto: Maria Knudsen / Läsarbild
Annika Sheeran i Laholm. ”Så här högt vatten har det aldrig varit tidigare”, säger hon.
Stormigt väder har slagit mot Sverige i helgen.Foto: Johan Nilsson / TT / Johan Nilsson / TT

SMHI:s klass 3-varning för extremt höga vattenflöden i Lagan bland annat vid Ljungby ligger kvar. Nu har 15 000 sandsäckar kommit till området.

Men på måndagseftermiddagen nedgraderades klass 3-varningen för Nissan som flyter genom Halmstad. Där gäller nu klass 2-varning.

”Flödena har kulminerat och är sjunkande”, skriver SMHI på sin hemsida.

Samtidigt varnas nyfikna för att för att gå för nära. Rasrisken nära vattnet är stor och strömmarna är starka.

Risken för översvämningar i Sydsverige är stor på många håll. I Halland handlar det om Nissan och Lagan där flödet är stigande och väntas kulminera inom några dagar.

När Mikael Jönsson kommer hem för lunchpaus får han ro sista biten.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Jönssons hus i halländska Åled är helt omgivet av vatten.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Men det finns osäkra faktorer. Enligt SMHI ligger flödena i vattendragen på en nivå som uppkommer i snitt var femtionde år och medför allvarliga översvämningsproblem.

– Några av vattendragen i södra landet har inte haft så höga flöden sedan vi började mäta 1967, säger hydrolog Richard Alpfjord Wilde på SMHI, till VN

Kampen mot vattnet pågår för fullt i Halland och sydvästra Småland. Barriärer i form av vallar ska hålla undan vattnet som stiger i bland annat Laholm och Halmstad. 

– Det är där det kritiska läget är just nu och det handlar om att vara proaktiv, säger Johan Wallin, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad. 

Varningen för Nissan har alltså nedgraderats men ligger kvar på klass 3-nivå i Lagan, uppgav SMHI på måndagseftermiddagen.

– Det viktiga är att man tar det på största allvar. Det handlar ju om en klass 3-varning, säger Johan Wallin, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad. 

Fastighetsägare får hjälp av räddningspersonal att bekämpa det flödande vattnet.Foto: ROGER LARSSON/HALLANDSPOSTEN

Fastighetsägare får hjälp

På söndagen har räddningstjänsten begärt nationell förstärkning i form av hjälp från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skriver Hallandsposten.

Vid lunchtid på måndagen levererades 15 000 sandsäckar som skulle fördelas i Halland och in mot Ljungby.

Arbetet med att placera ut sandsäckarna, och 1 500 meter barriär, skulle påbörjas i prioriterade områden under eftermiddagen. Men ansvariga valde att avvakta.

Enligt Johan Wallin vid räddningstjänsten var det en stabil natt mellan söndag och måndag. 

– Det har varit stabilt. Vi har inte åkt ut på något. Vi får se hur dagen blir, säger Johan Wallin, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Personal är ute och bevakar flödena. Dessa håller främst till vid Lagan. 

– Vid Nissan har det hållit sig ganska lugnt, säger han till SVT Nyheter Halland

Såvitt Johan Wallin vet har ännu ingen fastighetsägare tvingats överge sina bostäder.

– Inte vad jag har hört, säger han.

Men flera fastighetsägare har fått hjälp av Räddningstjänsten.

– Men samtidigt är vi väldigt strikta. Det ligger ett väldigt stort ansvar på fastighetsägare om man bor i ett utsatt område, säger Johan Wallin.

En villa i Åled fick plötslig strandtomt – med båtplats intill varandan – sedan omgivningarna helt svämmat över. Foto: ROGER LARSSON/HALLANDSPOSTEN

Räddningstjänsten varnar

Orsaken till det översvämningarna är långvarig nederbörd i kombination med fulla sjöar och mycket vatten i marken, enligt SMHI.

– Det här är definitivt inte normalt. Det som ger höga flöden är att det inte har varit någon snö alls. Några av vattendragen i södra landet har inte haft så höga flöden sedan vi började mäta 1967. Det är ovanligt, säger Richard Alpfjord Wilde, som var jourhavande hydrolog på SMHI under helgen, till VN

I Knäred utanför Laholm stängdes Lagavägen och Parmvägen av på grund av översvämning. Räddningstjänsten i Laholm varnar nu nyfikna som gett sig ut för att titta. På Facebook skriver räddningstjänsten att det finns risk för ras om man går för nära vattnet och att strömmarna är starka.

https://www.facebook.com/raddningstjanstenLaholm/posts/2762643177144804?

Klass 3-varningen gäller extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt var femtionde år och medför allvarliga översvämningsproblem.

En förskola mitt i Knäred är översvämmad och hålls stängd under måndagen. 

– Jag gick ned i källaren för att titta och märkte att jag inte kunde tända lampan. Då plockade jag fram min mobiltelefon, satte på ficklampan och såg att hela källaren var fylld av vatten, säger förskollärare Frida Jönsson till Hallandsposten.

Höga nivåer i Lagan. Foto: Annika Sheeran / Läsarbild
Kommunen varnar för översvämningarna i Laholm efter att nivån i Lagan ökat.Foto: Annika Sheeran / Läsarbild

Hemvärnet inkopplat

I Ljungby är översvämningsrisken påtaglig. Hemvärnet, polisen och kommunens förvaltningar arbetar tillsammans med Räddningstjänsten, Kustbevakningen och experter som kallats in.

Kvällspostens fotograf Jens Christian befinner sig i Ljungby. Lagan rinner rakt genom staden, men vattenmassorna skapar ännu ingen panik. 

– Folk tar det med ro, de tycker inte det är någon större grej. De tycker väl att det ser lite läskigt ut men det är inte så att folk står och skakar, säger han. 

Men överallt syns hur det arbetas för att skydda byggnader från vattnet. 

– De har satt upp stora cementblock som ser ut som legobitar för att skydda trähusen längs med Lagan. 

Fokus är framför allt bron inne i Ljungby och Ljungby Energis kraftverk.

– Sex personer från Hemvärnet åker runt och kollar mätpunkterna som mäter vattennivåerna och kontrollerar att inga träd ligger under bron, pratar med folk och hjälper till att förebygga. De jobbar dag och natt och byter av varandra, säger Carl Håkansson, räddningschef i Ljungby till Kvällsposten.

Kraftstationen mitt i Ljungby riskerar att ge efter för trycket från de enorma vattenmassorna. Foto: JENS CHRISTIAN
Lagan sprider sig dramatisk över landskapet. Foto: JENS CHRISTIAN
Områden är avspärrade i Ljungby.Foto: Maria Knudsen
Lagan drar fram med oerhörd kraft. Foto: JENS CHRISTIAN

Elkraftverk kan kollapsa

Under söndagen flög Räddningstjänsten med Kustbevakningen för att få en överblick.

– Vi flög över tre vattendrag i kommunen. Bolmån, Lagan som går genom Ljungby och Skålån som är norr om Lagan och Helgeån. I går gjorde vi samma sak med hjälp av polishelikopter, säger Carl Håkansson.

För att säkra elkraftverket i Ljungby har väggar och fönster förstärkts i syfte att klara av trycket.

– Ljungby Energi har bedömt att man måste stärka upp konstruktionen för att trycket på väggen är så högt. Vi kommer att hjälpa dem med pumpkapacitet, säger Carl Håkansson till SVT.

Inne i byggnaden har man uppfört träställningarna som ska se till att väggarna inte kollapsar.

Enligt P4 Kronoberg stod elverket i tre meter vatten på söndagskvällen men man har klarat sig från vatten in i byggnaden.

– Det är en turbinhall vi pratar om så det skulle innebära förödande konsekvenser för elnätet, säger Carl Håkansson till radion.

Räddningstjänsten i kommunen har även uppmanat allmänheten att vara uppmärksam och att förbereda sig på översvämningar av Lagan.

De höga nivåerna oroar i Ljungby.

– Ja, man tänker ju att det snart måste sluta regna. Vad ska hända? Det är klart att det känns lite läskigt med allt vatten, säger Maria Knudsen som bor i området.

Varnar för att landmassor kan lossna

I Blekinge varnar Länsstyrelsen för att landmassor, träd och andra föremål kan lossna och åka med i vattenflödet. Nu uppmanas dammägare och allmänheten att vara extra uppmärksamma.

– Det är viktigt att dammägare och allmänhet är uppmärksamma och hör av sig. En störning kan till exempel vara en trädstam som dragits med i flödet och sitter fast i en damm, vi har då möjlighet att rapportera det vidare till berörd dammägare, säger Martin Petersson, tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen Blekinge, i ett pressmeddelande.

Än har SMHI inte utfärdat någon klass 3-varning i Blekinge. Men förberedelserna inför detta pågår ändå för fullt. 

– Vi förväntar oss att flödena kan stiga under veckan och vi kommer även att göra överflygningar under dagen, främst över Ronnebyån och Mörrumsån där klass 2-varning har utfärdats av SMHI, säger Martin Petersson, på länsstyrelsen Blekinge.

2006: ”Men är man dum PÅ RIKTIGT eller?!?” • Minns du det klassiska klippet?

UR ARKIVET: Hela Strandvägen i Helsingborg försvann när havet tog över vägen och omöjliggjorde all trafik. Förutom för chauffören på linje 8...

Trädgården i Hyltebruk slukas av vattenmassorna

Se bilderna från 91-åriga Anna-Lisas tomt.