SMHI klass 2-varnar för storm under natten

SMHI klass 2-varnar för storm i natt.
Foto: Marius Helge Larsen / Epa / Tt
Här är en karta som visar regnets framfart vid midnatt.
Foto: storm.no

Danska meteorologinstitutet DMI varnar nu för ännu kraftigare vindstyrkor i det oväder som sveper in över Skandinavien i natt.

Enligt DMI kan det i vindbyarna blåsa orkan, det vill säga över 32 meter i sekunden.

Enligt polisen i region Syd har träd rasat ner över vägar på flera ställen och i Lund larmades om en byggnadsställning var nära att rasa i vinden.

Danska meteorologer beräknar att stormen, som getts namnet Freja i Danmark, slår till mot Nordjylland vid ettiden natten till söndag.

Det skulle innebära att regnet och de kraftiga vindarna når den svenska kusten ett par timmar senare, vid 2-3-tiden på natten mot söndag.

Enligt SMHI omfattas nu hela Skåne, Halland och de sydvästra delarna av Kronoberg av stormen, som fått klass 2-varning. Man varnar för vindar på upp till 25-27 meter i sekunden i norra Skåne och södra Halland. Även de östra delarna av Kronobergs län, Kalmar samt Öland och Gotland får räkna med hårda vindar på upp mot 21 meter i sekunden.

Under lördagskvällen började larmen komma in till polisens ledningscentral i region syd.

– Det är bland annat träd som blåst ner. Ännu har vi inga rapporter om personskador, säger Jimmy Modin vid polisens ledningscentral.

* 21.50: Ett träd har blåst ner vid E65 i Svedala och hindras delvis trafiken. Ärendet hanteras av Trafikverket.

* 22.40: På Rolfsgatan i Norra Sofielund i Malmö ligger ett träd över vägen.

* 22.45: Ett träd har blåst ner över länsväg 933 norr om Ystad. Tidigare under kvällen rasade även en markis ner i Ystad.

* 22.55: En byggnadsställning svajar hotfullt i vinden på Hjalmar Gullbergs väg i Lund. Räddningstjänsten spärrar av platsen för säkerhets skull.

Enligt Eon, som förstärkt sin bemanning under natten, var strax före midnatt 238 hushåll i Kalmar län och 31 i Skåne utan el.

På Trafikverket följer man nu väderutvecklingen timme för timme.

– I nuläget finns inga beslut om inställda tåg. Men det kan ändras snabbt, säger Monica Näslund, pressinformatör på Trafikverket.

Men förhoppningen är att trafiken i södra Sverige ska kunna fortsätta att rulla eftersom flertalet av banorna numera är trädsäkrade.

– Det enda som beslutats är att sträckan Halmstad-Värnamo ska avsynas i morgon bitti, där finns risk för att nedblåsta träd lägger sig över kontaktledningarna.

Till följd av den förväntade stormen sätter elbolaget Eon in extra resurser, företagets beredskapsstyrka består av ett 100-tal personer och omkring 30 olika maskiner.

Vindarna ökar i styrka

Enligt jourhavande meteorolog Ina Wollertsen på väderinstitutet Storm förs de oroliga luftmassorna in över Sydsverige från Skagerrack.

– Vindarna väntas öka i styrka under lördagskvällen, särskilt längs Västkusten i Sydsverige. Det blir en del regn också. Under natten till söndagen ökar vindarna ytterligare, säger hon.

Det blir särskilt Skåne och Halland och i vissa fall bort mot Blekinge som ovädret når. Inledningsvis handlar det om vindhastigheter på 15 meter i sekunden.

Tidigt på söndagsmorgonen väntas vindarna öka. Väderinstitutet Storm spår vindbyar på 20-22 meter i sekunden, SMHI uppskattar att det handlar om upp till 27 meter i sekunden. Danska DMI har senare bedömt att det kan bli tal om ännu värre vindar, upp mot 32 meter i sekunden i vindbyarna när ovädret passerar Danmark.

Varmt väder från Afrika

Ovädret väntas dock avta redan under den senare delen av söndagsmorgonen.

– Nederbörden försvinner och en högtrycksrygg växer in. Vi kan vänta oss sol och fint höstväder under söndag eftermiddag, säger meteorolog Ina Wollertsen.

Söndag kväll ökar sedan vindarna igen, dock väntas dock inte så hårda vindar som under söndagsmorgonen. Natten till måndag kommer även ett nytt nederbördsområde in över landet.

Det är fortfarande för årstiden varmt väder i hela Sverige. Och det finns just nu ingen signal om att någon kyla är på ingång heller.

– Det är varmt i hela Europa med ett högtryck över Centraleuropa, säger Ina Wollertsen. Det varma vädret trycks upp från Afrika.

När kommer vinterkylan till Sverige?

– Det är omöjligt att säga. Just nu finns inga tecken alls i skyn, säger Ina Wollertsen.

Sök prognos för din ort

Vet du mer? Tipsa Kvällsposten!

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till Kvällsposten direkt!

Kontakta redaktionen på redaktionen@kvp.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 040-18 90 90.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!