Linnéa Lennartsson drabbades av hudcancer. Hon blev 22 år. Foto: PrivatLinnéa Lennartsson drabbades av hudcancer. Hon blev 22 år. Foto: Privat
Linnéa Lennartsson drabbades av hudcancer. Hon blev 22 år. Foto: Privat
Under tiden med sjukdomen videobloggade Linnéa. Hon fick stort stöd via bloggens besökare. Foto: SkärmdumpUnder tiden med sjukdomen videobloggade Linnéa. Hon fick stort stöd via bloggens besökare. Foto: Skärmdump
Under tiden med sjukdomen videobloggade Linnéa. Hon fick stort stöd via bloggens besökare. Foto: Skärmdump

Smärtorna i benet var cancer – Linnéa dog

Publicerad

Linnéa Lennartsson var mitt i livet när hon drabbades av cancer.

Hon vägrade att ge upp och bloggade i stället för att hjälpa andra som var i samma situation och för att visa att mirakel kan ske.

Kampen varade i ett år.

– Det är så orättvist, hon hade så mycket kvar att ge, säger hennes mamma Camilla Ljung.

Kvällsposten skrev tidigare i år om den unga Älmhultstjejen som flyttade hemifrån för att studera till lärare på Linnéuniversitet i Växjö.

Någon gång under förra sommaren upptäckte hon första gången att något var fel, smärtorna i benet fick henne att gå till vårdcentralen och redan under röntgen väcktes de första farhågorna och själv började hon misstänka att det var cancer.

Den 15 augusti förra året fick hon svaret svart på vitt. Hudcancer i fjärde stadiet.

Linnéa bloggade om cancern

Där och då bestämde hon sig för inte låta sig krossas av sjukdomen, i stället började hon videoblogga om sin resa med cancern.

– Hon ville hjälpa andra som kanske var i samma situation, det var sådan hon var. Omtänksam och snäll, säger Camilla.

Linnéa tillbringade lång tid på sjukhus under sin sjukdomstid.Foto: Privat

Linnéas kamp följdes av många människor. I Kvällspostens artikel berättade hon om hur stor respons hennes videoblogg fått, om hur många hörde av sig till henne.

– Linnéa ville det, hon ville att hennes filmer skulle bli användbara.

Men under året blev Linnéa Lennartsson sämre. I maj fick hon en hjärnblödning och i början av augusti sade läkarna det rakt ut, att hon inte skulle klara det.

– Hon avled den 11 augusti. En blodpropp i ena armen gick vidare till lungan.

Alla Linnéas blogginlägg är borta

Familjen var med henne och satt vid hennes sida när hon drog det sista andetaget. 

– Vi visste att det skulle ske men man är aldrig förberedd ändå.

Både Camilla och Linnéas pappa Reine vill tacka den vårdpersonal som funnits omkring Linnéa och familjen sedan hon blev sjuk. 

– Alla som har hjälpt oss har varit jättebra. Samma sak med våra arbetsgivare som verkligen har ställt upp, säger Camilla.

Totalt hann Linnéa spela in ett 70-tal blogginlägg. Men tyvärr är alla borta. Samma dag hon dog togs de bort från Youtube eftersom kontot där var startat via universitetet.

– Om studenten inte längre finns kvar tas det tydligen bort, säger Linnéas pappa Reine Lennartsson som hoppas att filmerna ska gå att rädda på något sätt.

"Känns som om hon är ett samtal bort"

För Linnéas mamma, pappa och lillebror Axel och alla vänner måste livet gå vidare.

Även om det är svårt.

– Jag har knappt förstått att hon är borta. Hon hade ju en egen lägenhet och i bland känns det som om hon bara är ett samtal bort, säger Camilla Ljung.

– Det är jättetungt. Som i dag, till exempel. Det är Fars Dag, och det ska vi förstås fira. Men det fattas ju ett barn.

Linnéa Lennartsson blev 22 år.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag