Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smarta likkistor kan rädda miljön

Fredahl Rydéns har utvecklat kistan ihop med miljöteknikbolaget OrganoClick.
Foto: Mattias Johansson / Maddoc photography
Den klimatsmarta kistan kan bidra till att rädda 100 000 träd i Europa.
Foto: Mattias Johansson / Maddoc photography

De senaste åtta åren har en klimatsmart likkista utvecklats i småländska Nybro. 

Bakom satsningen står företaget Fredahl Rydéns och om produkten slår väl ut kan 100 000 träd sparas i Europa. 

– Jag vågar påstå att det är en världsunik produkt, säger Morgan Löfgren, vd på Fredahl Rydéns. 

Miljöinnovationerna har varit många de senaste åren. Allt från bilar till energiproduktion har utvecklats med naturen i bakhuvudet.

Nu kommer nästa miljöinnovation - och den är delvis framtagen i småländska Nybro: den miljövänliga likkistan. 

– Det är rent organiska ämnen rakt igenom, så det känns jättebra att kunna göra det här. Även om ingen vill lämna jordelivet så innebär detta ändå att man nu kan göra det på ett bra sätt med tanke på kommande generationer, säger Morgan Löfgren, vd på Fredahl Rydéns som tagit fram kistan i samarbete med miljöteknikbolaget OrganoClick.

Dagens likkistor är på det stora hela förhållandevis miljövänliga produkter som inte sätter några stora avtryck på klimatet, berättar Morgan Löfgren. Men tack vare den nya kistans biobaserade träfiber är den ännu grönare än andra likkistor. 

Morgan Löfgren är vd på Fredahl Rydéns, som tillverkat den klimatsmarta kistan ihop med miljöteknikbolaget OrganoClick.
Foto: Privat

Tog åtta år att utveckla

Projektet bakom den nya likkistan drogs i gång 2011 och tanken var att en produkt skulle vara färdigutvecklad inom fem år. Så har det emellertid inte blivit, och den nya klimatsmarta likkistan har tagit åtta år att utveckla.

– Funktionaliteten har inte varit några problem, men att få till kistan så som vi vill med ytor och passform har tagit tid. Men nu är vi där, säger Morgan Löfgren.

Barometern skriver att den klimatsmarta kistan har varit en av 50 miljövänliga innovationer som EU valt att investera i. Fredahl Rydéns har själva satsat lite drygt sju miljoner i produkten. 

– Ännu vet vi inte försäljningsmässigt om det varit värt det. Men jag kan ändå säga att det har varit värt pengarna för vi bidrar till klimatet, som alla måste göra, säger Morgan Löfgren.

Foto: ©Mattias Johansson/maddoc photography

Siktar mot miljövänliga länder

Morgan Löfgren berättar att företaget främst kommer försöka få ut den miljövänliga likkistan på den skandinaviska marknaden. Därefter är siktet inställt på andra europeiska länder som värdesätter gröna innovationer och klimatsmarta lösningar.

– Vi ser att Tyskland, Holland och England är marknader som är mest intressanta eftersom det finns ett högt miljömedvetande där, säger han. 

Vad kommer det kosta att själv köpa en klimatsmart likkista?

– Våra återförsäljare sätter egna priser så det kan jag inte svara på rakt av. Men den kommer kosta som en vanlig kista. 

Fredahl Rydéns har redan genomfört provförsäljningar av kistan och upplever intresset från återförsäljare som stort. Den officiella försäljningen drar i gång den första juni. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!