Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Smarta idén för liftare i Torna Hällestad

Joakim Lindhé har ofta liftat från Torna Hällestad till Dalby. Foto: Privat
Kommunen har betalat för de nya skyltarna som kom på plats under måndagen. Foto: Privat

Brist på kollektivtrafik men massa privatbilar i rörelse.

Joakim Lindhé i Torna Hällestad har länge löst problemet genom att lifta. Och nu har kommunen hoppat med på tåget och satt upp skyltar vid den sprillans nya lifthållplatsen.

– Vi tänkte att man skulle utnyttja den otroliga transportresursen som finns, säger en av initiativtagarna Joakim Lindhé.

Priset för att bo på landet är svårigheter med att ta sig till stan. Många i byn Torna Hällestad känner sig tvingade att ha två bilar, berättar Joakim Lindhé.

– Och det trots att det bara är fem kilometer till Dalby där bussarna går med täta turer till både Malmö och Lund. Bristen på kollektivtrafik är någonting man svär över hela tiden när man bor här på landet.

Kommunen betalade

Samtidigt går en strid ström med knappt halvfulla bilar från byn in mot stadens hägrande kollektivtrafik. Svaret på problemet har blivit en lifthållplats, där den som behöver skjuts paras ihop med den som har plats över.

Kommunen har stått för skyltarna.

– Det går mycket bilar här och det är bra stämning i byn, så vi tänkte att man skulle utnyttja den otroliga transportresursen som finns.

"Hade man varit beroende av att folk skulle ladda ner en app så är det många möjligheter som hade försvunnit." Foto: Privat

Konceptet är besläktat med tankar om shared economy och collaborative consumption som är inne globalt. Men en stor skillnad mot många nutida, liknande initiativ noteras: här finns ingen app och inget mobiltelefonbehov.

– Det är väldigt low tech. Och det är en styrka, hade man varit beroende av att folk skulle ladda ner en app så är det många möjligheter som hade försvunnit. Det blir en helt annan grej om man bara kan komma åkande och ser sin granne som vill åka till Dalby, säger Joakim Lindhé.

Stolparna kom på plats under måndagen. Nu spirar en liten förhoppning om att idén ska sprida sig.

– Vi hoppas det. Det ligger så mycket i tiden.

Okej att säga nej

Att lifta är ingalunda något nytt, men liftarens förhoppning har alltid ackompanjerats av förmaningar med riskerna som är förknippade med att hoppa in i en vilt främmande bil. Men Joakim Lindhé tror inte att byns lifthållplats blir något tillhåll för folk med dåliga intentioner.

– Har man den typen av avsikter så blir det väldigt jobbigt. Det är så mycket folk i rörelse på den här platsen så har man dåliga intentioner så är det här ett mycket dåligt ställe. Det tar en minut att få lift så ska någon ligga och lurpassa blir det svårt.

– Men samtidigt så ska det så klart vara okej att säga att man bara vill plocka upp eller åka med någon som man känner.