Smart gås kostar mer än vargen

Kanadagäss lyfter framför skrämselkonsulent Göran Frisk på ett fält utanför Kristianstad.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skrämselkonsulent Göran Frisk kontrollerar en gaskanon på ett fält utanför Kristianstad.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Med ett smörgåsbord av mat och mildare vintrar skapar en ökad population av gäss stora problem för lantbrukare i södra Sverige.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gåsen är inte dum som en gås.

Med framdukad vintermat inser gässen att de kan stanna i Sverige hela året – något som lett till stora problem för lantbrukarna.

Nationellt sett kostar gässen mer än vargen, säger Anders Wetterin, viltskadeexpert på LRF.

Åsums ängar utanför Kristianstad är rena rama paradiset för grågässen och de vitkindade gässen – trots att det är november.

På natten ligger de här ute i Hammarsjön och på dagen flyger de inåt land för att äta på fälten med höstvete och upptagna sockerbetor, säger Göran Frisk, som sedan 2004 har arbetat med att skrämma bort gäss och tranor från jordbruksfälten i Skåne.

En drake som skall föreställa en rovfågel ingår skrämselkonsulent arsenalen Göran Frisk har för att skrämma bort gässen från fälten.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Erbjuds ett smörgåsbord

De senaste decennierna har gåsarterna ökat kraftigt i Sverige. I september 1984 fanns det 20 000 grågäss i landet. I september i fjol var siffran närmare 213 000. Den vitkindade gåsen var under 1980-talet mycket ovanlig, men i oktober 2016 noterades runt 237 000 fåglar av arten.

Och allt fler av dem stannar kvar i Sverige långt in på eller hela vintern. En av orsakerna är ett förändrat jordbrukslandskap.

Lantbrukarna erbjuder gässen ett smörgåsbord som är alldeles fantastiskt ur deras ögon. De behöver inte längre lämna Sverige för matens skull. Vi har mer vintergröna grödor och grödorna har ett högt näringsinnehåll, säger Johan Elmberg, professor i djurekologi vid Högskolan Kristianstad.

Skyddad art som ökat

Minskad gåsjakt på kontinenten och mildare vintrar, som både minskar dödligheten och skapar bättre förutsättningar för att stanna, är andra förklaringar till den stora ökningen.

Den vitkindade gåsen är skyddad av EU:s fågeldirektiv och det är ett dilemma. För 40 år sedan var den ovanlig och i behov av skydd, men nu är den så talrik att den skapar konflikter i vissa områden, säger Johan Elmberg.

I ett sexårigt forskningsprojekt ska Elmberg och hans forskarkolleger försöka ta reda på hur gåsen tänker i sin nya omgivning. Närmare 70 gäss har märkts upp med satellitsändare.

Vi kommer med ganska stor precision kunna säga vilka beslut gässen fattar under olika tider på året. Redan nu kan vi se att Kristianstadsgässen inte ens lämnat kommunen, säger Elmberg.

Hur stor ekonomisk skada betande gäss skapar finns det inga säkra siffror på, men 2015 betalade landets länsstyrelser ut över 1,7 miljoner kronor till skadeförebyggande åtgärder och ersättningar för skador som fredade gåsarter orsakat.

Av gässen avbetat höstvete (till vänster) och en normalhög planta till höger. På ett fält i Norra Åsum utanför utanför Kristianstad där det tydligt syns tydligt var gässen ätit sig mätta.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men mörkertalet är stort. Nationellt sett kostar gässen mer än vargen, säger Anders Wetterin, viltskadeexpert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Har en "liten hjärna"

En uppblåsbar docka, imitationer av rovdjursfåglar, gasolkanoner och knallskott. Skrämselkonsulenten Göran Frisk har en hel arsenal av verktyg i sin kamp mot gässen, men arten är anpassningsbar.

Gäss på ett fält utanför Kristianstad i novemberdis. Med ett smörgåsbord av mat och mildare vintrar skapar en ökad population av gäss stora problem för lantbrukare i södra Sverige. Med knallskott och uppblåsbara dockor för skrämselkonsulenter en evig kamp för att freda jordbrukarnas marker.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gåsen må ha en liten hjärna, men den genomskådar det vi människor försöker hitta på. Det tar några dagar eller en vecka och sedan kan de sitta lugnt och käka vid våra skrämselverktyg, säger Göran Frisk.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!