Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Småpuckat under Swedish masters

MALMÖ. Längs fyra långbord står ett hundratal män och fyra kvinnor djupt koncentrerade och drar i spakar.

Det luktar svett i lokalen och det rasslar och smäller av puckar som flyger in plast, men i övrigt är det överraskande tyst.

I går avgjordes Swedish masters i bordshockey i Malmö.

Scenen från mästerskapslokalen på Kockums fritid liknar ingenting annat. Vid de knappt 60 hockeyspelen står deltagarna parvis ansikte mot ansikte mot varandra.

Matcherna varar i fem minuter. När det är en halv minut kvar ljuder en musiksnutt och vid full tid brölar "Hesa Fredrik".

Storstjärnan höll måttet

– Varje deltagare spelar 35-40 matcher i gruppspelet. De 16 bästa möter varandra från åttondelsfinal fram till finalen som avgörs i bäst av sju matcher, berättar tävlingsledaren Karl Jönsson från BHK Möllan Rouge i Malmö.

Storstjärnan på Swedish masters var ryssen Yanis Galuzo, rankad som den tredje bästa bordshockeyspelaren i världen - och han vann också hela turneringen.

– Ryssland är generellt bästa nationen i bordshockey. För 10-15 år sedan fanns sporten i stort sett bara i Skandinavien, men sedan dess har andra länder kommit ifatt, säger Karl Jönsson.

Jämför med schack

Men i bordshockey är det männen som dominerar. Tråkigt tycker Netta Jousi, 32, från Helsingfors som var en av fyra tjejer på plats i Malmö i går.

– Det är synd att det inte är fler tjejer som spelar bordshockey. Det är en sport där vi kan tävla på lika villkor med killarna. Det handlar inte om fysisk styrka utan om snabbhet och taktiskt tänkande.

Själv började hon spela bordshockey 1997 och hon är regerande dammästare i Finland.

– Ska man jämföra det med något annat så är det väl schack, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!