Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smålandspolisen kan ha stoppat inbrottsvåg

<p>Massor av villainbrott kan klaras upp. Polisen i Småland har gripit fyra män som har jobbat över stora delar av landskapet och stulit smycken, klockor och andra värdeföremål.</p>Foto: Arne Lundström
Gripandet av de fyra männen var ett resultat av en längre tids spaning.

Ett stort antal inbrott ska förhoppningsvis kunna klaras upp sedan polisen i Småland i början av veckan stoppat en bil och gripit fyra män som nu sitter häktade i Kalmar. Förhören har redan börjat ge utdelning

– Vi har vissa erkännanden, säger åklagaren Gunilla Öhlin.

I måndags förmiddag stoppade polisen en bil vid norra infarten till Växjö och grep de fyra män som satt i bilen. Tre av dem är 25–30 år gamla och den fjärde är i 45-årsåldern. De har "tillfällig hemvist" Hultsfredstrakten.

Gripandet var resultatet av en längre tids spaning.

Cecilia Brick vid polisen i Kalmar har varit utredningsansvarig och spaningsledare för det gemensamma arbete som polisen i Kalmar och Kronoberg har bedrivit för att hitta tjuvarna. Hon är helnöjd med resultatet i dag.

"Lagt ner sin själ"

– Vi har samarbetat med kollegerna i Kronoberg. Några entusiastiska medarbetare har lagt ner sin själ i detta, säger hon.

– De har jobbat uthålligt och brett, och de har nått fram.

I början av sommaren insåg polisen att många av de bostadsinbrott som plötsligt började rapporteras in verkade höra ihop. Från midsommar till augusti skedde omkring 50 villainbrott enbart i Kronobergs län, skriver Smålandsposten.

Så småningom hittade polisen fram till några män som blev huvudmisstänkta.

– I slutet av förra veckan hade vi spanare på plats som följde en bil och såg hur de rörde sig. Då körde de in mot Jönköpings län, säger Gunilla Öhlin.

Och i måndags slog polisen alltså till utanför Växjö.

Mycket tjuvgods i bilen

– De fyra som fanns i bilen är häktade. Och vi hittade ett stort antal föremål, framför allt smycken och klockor, som vi misstänker är stöldgods. Det är väldigt många, allt från enklare silverföremål till dyrbara guldsmycken, säger Gunilla Öhlin.

– Vi jobbar med att försöka knyta dem till de anmälningar om inbrott som kommit in. Vi har spårat gods från ett inbrott i Hjältevad i fredags och från ett i Ruda vid en annan tidpunkt. Vi har också fått DNA-träff på ett inbrott i Åseda. Alla inbrott har varit på dagtid i privata villor.

Utredningsansvariga hoppas förstås att de nu har hejdat den värsta inbrottsvågen. Men de gör sig inga illusioner om att helt få stopp på brotten.

– Nej, vi är övertygade om at det inte bara handlar om de här fyra, säger Gunilla Öhlin.

– Det finns ett antal personer där ute. Efter gripandet av de fyra har ytterligare inbrott anmälts.