Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ägaren efter skjutningen mot pizzerian: ”I chock”

En 16-åring som satt in på en pizzeria vid Lundavägen i Malmö träffades av tre kulor när en skytt sköt rakt in i pizzerian vid 20-tiden på söndagskvällen.
Foto: Fritz Schibli
Skytten stod precis vid pizzerians fönster och sköt mot 16-åringen som satt vid ett fönsterbord. Han träffades av tre kulor. I lokalen fanns en barnfamilj.
Foto: Fritz Schibli
Ewa-Gun Westford vid Malmöpolisen bekräftar att det fanns barn inne på pizzerian när skytten sköt fyra kulor rakt in genom fönstret.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kula efter kula sköts genom fönstret till pizzerian på Lundavägen. Inne i lokalen fanns minst ett barn.

– Det satt en familj bara några meter från 16-åringen som blev skjuten, säger ett ögonvittne.

Barnet är cirka två år gammalt.

– Det hade kunnat gå riktigt illa, säger ägaren till pizzerian. 

16-åringen satt tillsammans med en eller fler personer vid pizzerians högra fönster vid 20-tiden på söndagskvällen. Där finns plats för två fönsterbord. Pizzerian, som ligger vid Lundavägen strax innan påfarten till motorvägen mot Lund, är en mindre lokal. Vid den här tidpunkten var det mycket folk ute på gatan.

– Jag såg inte hur många som satt vid 16-åringens bord, men han var inte ensam, säger ett vittne.

Gäng stod utanför

Vittnet vill vara anonym.

– Det var en ren tillfällighet jag stannat till på pizzerian. Man försöker ju undvika områden i Malmö där det skjuts. Jag trodde inte att det skulle kunna hända på en så central plats i Malmö, säger han.

Barnfamiljen hade precis kommit in i pizzerian och satt sig vid ett bord beläget vid restaurangens vänstra fönster. Bordet är placerat några få meter från det bord 16-åringen satt när han blev skjuten.

LÄS MER: Pojke skjuten på pizzeria – polis jagade två fordon 

– Utanför stod ett gäng med ungdomar och rökte, säger vittnet.

På måndagen vid lunchtid var pizzerian stängd, och fortsatte vara det under dagen. I fönstret där 16-åringen satt syns fyra kulhål.

Träffades av tre skott

– Barnfamiljen behövde en barnstol och pappan hade precis gått över till högra sidan och hämtat en barnstol när någon började skjuta, säger vittnet.

16-åringen träffades av tre skott och föll ned på golvet medan andra i lokalen kastade sig ned och försökte söka skydd. Barnfamiljen lyckades krypa in bakom disken. Där stod en pizza och en pastarätt som inte hunnit bli serverad.

Polisen fick flera samtal om skottlossningen. Ett samtal kom inifrån pizzerian.

– Vi vågade oss inte fram förrän poliser stormade in i lokalen, säger ett ögonvittne.

På golvet låg 16-åringen, skadad men inte livshotande. Han hade träffats av tre kulor. En tog i höjd med ett ben. Två kulor ska ha träffat honom i bålen.

– Skytten stod på gatan utanför och sköt in i pizzerian, uppgav presstalespersonen Rickard Lundqvist på söndagskvällen för Kvällsposten.

16-åringens sällskap som suttit vid hans bord syntes inte till inne på pizzerian efter skjutningen. Polisen slussade efterhand ut gäster bakvägen efter att ha tagit deras namn och identitetsuppgifter.

Fanns barn i lokalen

Polisen bekräftar delar av vittnets uppgifter till Kvällsposten.

– Det fanns barn i lokalen, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Enligt pizzerians ägare ska en av de anställda ha varit ytterst nära att bli beskjuten. 

– Killen (den skjutne) hade precis frågat min kollega efter en stark sås. 30 sekunder senare var han skjuten, säger ägaren.

Efter att kriminaltekniker gjorts en brottsplatsundersökning och bland annat beslagtagit patronhylsor har avspärrningen hävts.

16-åringen har förhörts men beskrivs av polisen som inte direkt samarbetsvillig. Han är känd sedan tidigare men inte för grövre brottslighet.

Pizzeriaägaren:

– Vi är jätteledsna för den unge killens familj, men oerhört tacksamma över att våra kunder och personal klarade sig undan fysiska skador. Detta är ju absolut ingenting som har med oss att göra. 

– Alla var i chock här i går kväll. Normalt sett brukar pizzerian vara fullsatt så här dags. Det hade kunnat gå riktigt illa. 

Polisen hade på måndagen inte gripit någon misstänkt. Skjutningen är rubricerad som mordförsök.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!