Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SM i grässlalom gick
av stapeln i polskhetta

STRÅLANDE. Sjuårige Axel Lundberg fick tävla mot mästaren Edvard Nord i åttondelsfinalen. "Det är kul att åka på gräs men lite konstigt" säger Axel efteråt.Foto: Sanna Dolck
RÄTT GLID KRÄVS. Grässkidorna kan användas med vanliga pjäxor. Mellan varje lopp måste skidorna rengöras från gräs och smuts och ska dessutom smörjas med brunsåpaFoto: Sanna Dolck
FULL FART FRAMÅT. Detta år deltog 51 personer i parallellslalomloppet och tävlade både individuellt och i lag. Men även duktiga skidåkare kan få svårt att hålla styr på grässkidorna.Foto: Sanna Dolck
PUBLIKFEST. För tredje året i rad anordnades slalomderbyt i Brösarps backar. Många hade kommit dit för att stötta tävlande familjemedlemmar och ta en somrig fika i sluttningarna.Foto: Sanna Dolck
NÖJD. Fabian Rimfors är arrangören bakom Sveriges enda inofficiella SM i grässlalom.Foto: Sanna Dolck

BRÖSARP. Strunta i snön och den svettiga skidoverallen!

I Brösarp tar man sig trots högsommarvärmen lekande lätt nedför backarna.

I går var det återigen dags för Sveriges enda inofficiella SM i grässlalom.

- Det är lite annorlunda. Man kan inte sladda och det krävs en annan teknik, säger vinnaren Edvard Nord.

Edvard Nord, 19, går vanligtvis på skidgymnasiet i Torsby. Men under tre somrar i rad har han begett sig till Brösarps backar för att delta i SM i grässlalom.

De två tidigare åren har han stått som vinnare och även denna gång var han snabbast och tog hem guldet.

- Det är kul att kunna åka skidor på somrarna också. Ju mer man åker desto mer känns det som att stå på vanliga skidor, säger han.

"Kul att åka på gräs"

51 deltagare gjorde upp om den prestigefyllda titeln och tävlade både i lag och individuellt. Sjuårige Axel Lundberg fick tävla mot mästaren Edvard Nord i åttondelsfinalen. Med lite hjälp av mamma fick han fin fart i backen.

- Det är kul att åka på gräs men lite konstigt, säger Axel när han har fått av sig hjälmen och pjäxorna.

Det var för tre år sedan som Fabian Rimfors bestämde sig för att arrangera SM i grässlalom för första gången. Idén väcktes en dag när han var på väg till jobbet.

- Jag såg upp mot backarna och tänkte att det skulle vara kul att åka där på somrarna också. Sedan mindes jag att det nog fanns något som hette grässlalom, säger han.

Derbyt blev en succé och lockar numera deltagare från hela landet. Under de tre år som tävlingen har arrangerats har såväl barn som pensionärer tagit sig nedför backen på lånade grässkidor insmorda i brunsåpa.

Politiker på plats

Det som är speciellt för årets SM är att även politikerna tycks ha fått upp ögonen för den något udda sommarsporten. Före detta språkröret Lotta Hedström (MP) duellerade i kvalet mot Tomelillas vice ordförande i kommunstyrelsen Torgny Larsson (S).

- Man märker att det är valår. Gudrun Schyman lovade också att vara med men kastade in handduken förra veckan. Vi får se om hon ställer upp nästa år i stället, säger Fabian Rimfors.