Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slutet nära för flygplatsen i Ängelholm – behöver stöd

Ängelholms flygplats stänger ner för trafik under måndagen.
Foto: Google Maps

På måndag är det slut. Då lyfter inga plan från Ängelholms flygplats längre.

Kassan är tom och personalen hemskickad. 

– Det är jättetungt. Alla våra intäkter försvann på en vecka, säger flygplatschefen Christian Ziese till HD/Sydsvenskan.

Trafiken på Ängelholms flygplats var redan tidigare hårt ansatt av miljöaktioner för att få ned resandet.

När så corona-krisen kom drogs mattan undan fullständigt. Underlaget för trafiken försvann på några dagar.

Sedan den 25 mars är all personal permitterad. Från och med i övermorgon har flygplatsen ingen trafik alls.

Ängelholms flygplats etablerades 1960 har i många år haft omfattande daglig trafik till framför allt Stockholm.

2008 utsågs flygplatsen till Europas bästa i klassen flygplatser med mindre än en miljon passagerare per år av Airport Council International.

Såldes vidare

Den 1 april 2011 sålde Swedavia flygplatsen till Region Skåne och sju omkringliggande kommuner för 40 miljoner kronor. Flygplatsen såldes senare vidare till Peab AB för samma belopp. 

I perioder har det även bedrivits chartertrafik till olika resemål i Europa. Man har också haft säsongstrafik till bland annat Gotland. Flygbolagen som trafikerat flygplatsen har varit SAS och BRA.

De nordvästskånska kommunernas intresse för flygplatsen har under årens lopp varit stort. Flygplatsen anses vara en viktig motor för det lokala näringslivet.

Ändå har kommunernas bidrag för verksamheten varit av det mer blygsamma slaget. Flygplatschefen Christian Ziese har i omgångar fört samtal med kommunföreträdarna i nordvästra Skåne om stöd till flygplatsen.

Miljardbelopp

I fredags kom regeringens besked att kommunerna och regionerna får 22 miljarder kronor extra av staten för att täcka kostnader för välfärden under coronakrisen. Enligt regeringen ska de pengarna också hjälpa regionala flygplatser.

Men hur mycket av det som landar på flygplatsen i nordvästra Skåne är oklart. På Ängelholms och Helsingborgs flygplats är läget desperat.

– Vi behöver någon form av stöd i närtid och får vi inte det, kommer vi inte att klara oss, säger vd Christian Ziese till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!