Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluten ungdomsvård för mordet på Maria

19-åriga Maria Baro Aydin mördades med över hundra kniv- och saxhugg i en lägenhet i Landskrona förra året. Hennes då 17-årige bror dömdes till åtta års fängelse i tingsrätten. Hovrätten ändrar straffet till sluten ungdomsvård i fyra år.
Foto: Lasse Svensson

MALMÖ. Hovrätten ändrar straffet för den man som högg ihjäl sin syster, 19-åriga Maria, i Landskrona. Hans åttaåriga fängelsestraff ändras till sluten ungdomsvård. I båda domarna slås fast att det fanns ett hedersmotiv.

Detta har hänt

• På kvällen den 23 april förra året träffades Maria och hennes lillebror för att fira hennes födelsedag. De gick på kafé och drack bland annat varm choklad.

• Senare drar de sig till Marias lägenhet, där umgås de och allt verkar lugnt.

• Någon timme senare larmar brodern SOS och vädjar om hjälp. Han säger att hans syster överfallits av en okänd man som stormade in i lägenheten och dödade henne.

• I stället grips 16-åringen misstänkt för mordet. Han är kraftigt nedblodad och uppträder märkligt, "kallt", enligt en polispatrull.

• Den tekniska undersökningen visar inga spår efter någon annan gärningsman. 16-åringen åtalas i november 2012 och döms i januari i år till åtta års fängelse för mordet.

Bakgrund:

• Maria och hennes bror kommer ifrån en komplicerad familjebild. I början av 2000-talet lämnades de ensamma på Arlanda när deras mamma åkte till Irak på egen hand.

• Pappan tog hand om de små syskonen och tog också med dem när han återvände till hemlandet 2005.

• I Irak tvingades Maria in i ett äktenskap med en betydligt äldre man. Hon lyckades dock fly och tog sig själv tillbaka till Sverige där hon försökte börja om och leva sitt liv som hon ville.

• Men livet blev inte bättre. Livet hon ville leva stämde dåligt överens med hur familjen tyckte hon skulle uppföra sig.

I bandade vittnesmål med studenter berättade Maria om hur hennes bror försökte kontrollera henne och hur hennes mamma ska ha sagt att Maria med sitt utåtriktade liv dragit skam och vanära över släkten. "Vänta bara tills du somnat, då ska jag döda dig", sa Maria att mamman skulle ha sagt.

• Under mordutredningen greps mamman för anstiftan till mord och satt också häktad en vecka. Misstankarna mot henne är nu avskrivna.

Källa: KvP och förundersökningen

I april förra året mördades Maria, 19, i Landskrona med över hundra kniv- och saxhugg i sin lägenhet i Landskrona. Tingsrätten dömde hennes då 17-årige bror till åtta års fängelse för mord och hänvisade till ett hedersmotiv som en försvårande omständighet.

Hovrätten ändrade på tisdagen tingsrättens dom från åtta års fängelse till sluten ungdomsvård i fyra år. I övrigt dömer hovrätten som tingsrätten: brodern döms för mord med ett hedersmotiv. Liksom tingsrätten menar hovrätten att det är konstaterat att brodern varit hotfull mot Maria under en tid före hennes död. Han har bland annat vid flera tillfällen reagerat kraftigt mot hennes sätt att leva och kallat kontrollerat vem hon varit tillsammans med, slagit henne och hotat att döda henne.

Hovrätten finner att bevisningen för att brodern är mördaren är mycket övertygande.

"Finns försvårande omständigheter"

Straffvärdet för dådet motsvarar enligt hovrättens dom livstids fängelse. Men då mannen inte hade fyllt 17 år vid tillfället för mordet beräknas straffvärdet till sex års fängelse, vilket motsvarar fyra års sluten ungdomsvård.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde till Marias syster, anser att valet av påföljd i ärenden med unga som begår mycket allvarliga brott är något som bör prövas i Högsta domstolen eftersom det inte finns någon tydlig praxis.

– Man måste se till vad det är för ett mord vi har att göra med. Det finns en rad försvårande omständigheter, säger hon till TT.

Motsvarar sex års fängelse

Som mest kan någon dömas till sluten ungdomsvård i fyra år, vilket anses motsvara straffvärdet sex års fängelse. Först om brottet anses ha ett ännu högre straffvärde blir – i undantagsfall – ett fängelsestraff aktuellt.

Brodern ska vara fortsatt häktad tills domen vinner laga kraft.

En av nämndemännen i hovrätten har en skiljaktig mening och anser att brodern bör dömas till sju års fängelse.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!