Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slut på samtalen till Senegal för färdtjänst

Slut för Senegal. Från och den 4 juli är det slut på samtal till Senegal för boende i Skåne som behöver boka färdtjänst eller sjukresor. Trafikföretaget Samres, som öppnade en filial i Senegal för att tjäna pengar, förlorade upphandlingen. I stället blir det Taxi Kuriri med en beställningscentral i Lund som tar över.
Foto: Daniel Nilsson

För att tjäna pengar placerade trafikföretaget Samres sin beställningscentral för färdtjänst i Skåne i afrikanska Senegal.

Men nu är kostnaderna för höga - Samres förlorade senaste upphandlingen.

De närmsta två åren är det Taxi Kurir som sköter bokningarna.

Trafikföretaget Samres har skött beställningarna för färdtjänst och sjukresor åt Region Skåne sedan 2002. För att tjäna pengar byggde man bland annat en beställningscentral i Senegal och utbildade lokal personal i svenska för att kunna ta hand om de olika bokningssamtalen.

Kritiken mot företaget har dock varit stenhård under åren. Bland annat har klagomålen handlat om språkförbistringar och helt felaktiga bokningar. Flera drabbade har exempelvis berättat om taxibilar som inte kommit fram och om bilar som har kommit fram men som fått köra stora omvägar.

Men i den senaste upphandlingen förlorade Samres uppdraget åt Region Skåne. I stället blir det Taxi Kurir som får i uppdrag att ta emot beställningar om sjukresor och färdtjänst åt Region Skåne, skriver Skånetrafiken i ett pressmeddelande.

Blev för dyrt

Samres blev helt enkelt för dyra, trots intentionen med beställningscentralen i Senegal.

– I den här upphandlingen har vi viktat priset till 70 procent och kvaliteten till 30 procent. Enkelt sett kan man säga att bedömningen på Samres kvalitet var bra, men att de låg betydligt högre i pris, säger Per Tranström, affärsutvecklare på Skånetrafiken till Kristianstadsbladet.

I första hand ska beställningarna tas emot i en beställningscentral i Lund. Enligt Taxi Kurir kommer Lundacentralen också att stödjas av i första hand en central i Stockholm samt en central i Lettland.

Just närheten till beställningscentralen i Lund anses vara god för kunderna.

"Positivt mervärde"

"Vi ser också att vårt nya avtal kan skapa ett positivt mervärde för våra kunder, till exempel genom att beställningsmottagningen har sin huvudsakliga bas i Lund", skriver Lars Hellström, affärsområdeschef på Skånetrafiken i pressmeddelandet.

Avtalet som är värt 8-10 miljoner kronor årligen löper i första hand över två år. I kontraktet ingår en möjlig förlängning på ett år.

Enligt Skånetrafiken tar Taxi Kurir över från och med den fjärde juli i år.

Beställningscentralen tar årligen emot omkring 850 000 telefonsamtal.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!