Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Slottsfrun visar den dolda kvinnomakten

Alexandra von Schwerin visar runt i slottet där utställningen "Den dolda kvinnomakten" har genererat idel positiva utrop, framflrallt från kvinnor som känner sig stärkta.

Foto: Tomas Leprince
Att lyfta fram bortglömda kvinnor vid makten har blivit Alexandra von Schwerins livsuppdrag. Foto: Tomas Leprince
Alexandra von Schwerin startar en digital plattform med historielektioner för att komplettera Sveriges bristfälliga läromedel. Foto: Tomas Leprince

Hon skriver om historien och får besök av skolklasser från hela Skåne.

Nu startar Alexandra von Schwerin, som ligger bakom utställningen "Den dolda kvinnomakten", en digital plattform med historielektioner för att komplettera Sveriges bristfälliga läromedel.

– Jag blir fruktansvärt upprörd över att veta hur mycket inflytande kvinnorna haft utan att omnämnas, säger hon.

Alexandra von Schwerin

Ålder: 45.

Bor: Skarhults slott, Eslöv.

Gör: Driver ett vindkraftföretag samt projektet Den dolda kvinnomakten.

Aktuell: Med utställningen Den dolda kvinnomakten som har nypremiär 28 april.

Tre snabba frågor till Alexandra:

Varför startade du den här utställningen?

– Det är oftast sonen som ärver makten men många fruar har mycket med affärerna att göra men de är helt osynliga och så även på ett Skånskt gods.

Finns det någon otrohetshistoria som berört dig extra mycket?

– Ja, den om drottning Caroline Matilde av Danmark som hade en kärleksaffär med kungens livläkare, Struensson. Och landsförvisas och separerades från sina små barn, endast 1 och 3 år gamla.

Vad betyder den positiva responsen för dig?

– Den gör att jag studsar upp ur sängen varje morgon.

Alexandra von Schwerin hoppar ur sina mockasiner och lägger sig till rätta för att posera på en tjusig gammal divan.

– Ser det ut som om jag ska ta emot en älskare nu, säger hon och skrattar.

Det är tredje året i rad som Alexandra von Schwerin slår upp portarna till Skarhults slott och populära utställningen Den dolda kvinnomakten. I år har hon lagt till tre rum på temat kvinnors sexualitet genom tiderna.

– Vi vet jättemycket om alla kungars och presidenters älskarinnor, men vad vet vi om kvinnornas älskare? Ingenting! Jag kände att jag var tvungen att gräva i det, och hittade hundratusentals gamla kärleksbrev om amorösa utomäktenskapliga äventyr. Och det kommer vi berätta om, och hur man har försökt styra det här från stat och kyrka, säger hon.

Prisbelönad för sin gärning

Att berätta historien om bortglömda kvinnor vid makten har blivit Alexandra von Schwerins livsuppdrag. På så sätt bidrar hon faktiskt till att skriva om historien och för det har hon blivit belönad med en rad kulturpriser och blev utnämnd till en av Skånes mest företagsamma personer 2015.

– Det är klart att det känns bra, men det allra roligaste är att få predika för besökare som kommer hit och se glöden i deras ögon.

Utställningen Den dolda kvinnomakten är ett resultat av många års efterforskning. Alexandra von Schwerin har bott på Skarhults slott i 13 år.

– Jag märkte att det var mansdominerat här på landsbygden och kände mig ensam som kvinna. Jag blev nyfiken på mina företrädare. Hur hade de levt som slottsfruar?

Alexandra tillbringade mycket tid i slottets arkiv och hittade bara historier om män, det fanns bara en rad om kvinnorna "gift med den och den". I ren frustration kontaktade hon Sveriges bästa historieforskare och sa: "Ni måste hjälpa mig med det här, för så här kan det inte se ut".

– Utställningen är dels en historia om Skarhults slottsfruar, men det är framför allt historien om de tusentals kvinnor som fört landet framåt socialt, ekonomiskt och politiskt de senaste 500 åren, som inte finns med i historieböckerna.

Hur tänker du kring att deras arbete inte uppmärksammats överhuvudtaget?

– Jag vaknar arg varje morgon! Jag blir fruktansvärt upprörd över att veta hur mycket inflytande kvinnorna haft utan att omnämnas.

– Det kryllar av kvinnliga förebilder om man bara berättar rätt historia. Forskarna har vetat det här i tjugo år men de bokförlagen vill inte bekosta nya versioner av historieböckerna. Därför känns det så viktigt att den här historien får fortgå och därför öppnar vi för tredje året i rad och det är redan fullbokat i maj och hela juni.

Många skolklasser kommer på besök och snart kommer läroverk och bibliotek också kunna ladda ner fem historielektioner från hemsidan för att komplettera de bristfälliga historieböckerna som finns.

– Det känns väldigt meningsfullt, jag märker att de yngre flickorna börjar ställa frågor om kvinnorna i historien. De är så medvetna om genusperspektivet och börjar kräva mer av sina lärare och undervisningsmaterial.

Besökare börjar gråta

Utställningen och boken med samma namn har genererat idel positiva utrop, framför allt från andra kvinnor som känner sig stärkta av utställningen.

– Det har varit ovationer! Och boken trycks nu för sjätte gången, avslöjar Alexandra. De äldre damerna som kommer hit börjar gråta och säger "Äntligen" och de yngre tjejerna kommer fram och tackar och säger att de har växt några centimeter.

För visst kan det vara intressant att veta att Gustav Vasa inte var en envåldshärskare. När han låg hemma med tandvärk och magont fanns en kvinna vid hans sida, som agerade både finansminister och försvarsminister, nämligen hans andra fru Margareta Leijonhufvud. Eller att Hedvig Eleonora var den som regerade medan kungen var ute och krigade och att det var hon som byggde Drottningholm.

– Det är svårt att ställa om sådana grundläggande historiska fakta, det går väldigt trögt.

Vem av alla historiska kvinnor har gjort störst intryck på dig?

– Jag kände mig ensam när jag kom hit till slottet men nu har hela det här galleriet av kvinnor gett mig kompisar. De har alla berört mig och jag är jätteimponerad av allihop, säger hon.