Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slopade restriktioner – nu blir det kungliga skidresor

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Drottningarna Sonja och Margrethe är goda vänner och trivs med gå på tur tillsammans i den norska naturen.
Foto: VEIGÅRD, ERIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Här får drottningarna Sonja och Margrethe träffa skiddrottningen Therese Johaug under världscuptävlingar i Norge 2019.
Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Den värsta corona-faran verkar vara över. 

Då ger sig de danska kungligheterna i väg på skidresor på olika håll i Europa. 

Drottning Margrethe har planer på att träffa vänner i Norge, men frågan är om hon vågar träffa sina kompisar kung Harald och drottning Sonja?

Under tolv dagar i februari är det prinsessan Benedikte som är regent över Danmark. 

Då ger sig nämligen drottning Margrethe i väg på vintersemester till Norge för att träffa vänner. Samtidigt tar hennes ordinarie ersättare, kronprins Frederik och kronprinsessan Mary, med sig barnen till det lyxiga skidparadiset Verbier i de schweiziska alperna. 

Både drottningen och kronprinsparet har tidigare haft en tradition av att ge sig i väg till platser med lite mer snö än vad deras Danmark kan erbjuda. Kronprinsparet bosatte sig till och med i Verbier under en period. Men under corona-pandemin har de snällt fått stanna hemma. 

Nu händer det dock grejer. Danmark var först med att slopa alla restriktioner och sakta men säkert följer flera europeiska länder efter. Drottning Margrethe tar nu chansen att resa till Norge, ett av länderna som varit mest restriktiva mot utländska turister under pandemin. 

Enligt tidningen Her og Nu ska drottningen hälsa på vänner under sin resa, men hon hoppas också kunna träffa kung Harald och drottning Sonja. 

Kronprinsessan Mary och resten av kronprinsfamiljen trivs i schweiziska Verbier.
Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES
Under inledningen av 2020 bosatte sig kronprinsfamiljen i Verbier, men vistelsen fick avbrytas när pandemin slog till.
Foto: ELIOTPRESS/IBL

Kung Harald sjukskriven

Det norska kungaparet har vid flera tillfällen tagit med sig den danska drottningen ut på tur i de norska fjällen, det avslöjade drottning Sonja under ett tal för ett par år sedan. 

Under vandringarna har de två drottningarna kunnat umgås otvunget, långt borta från de offentliga plikterna.

– Allt som man har upplevt tillsammans, det skapar en samhörighet och trygghet. Man tvingas acceptera varandra i många olika situationer, och det tror jag är sunt för en vänskapsrelation, sa drottning Sonja under talet. 

Frågan är dock om det bli någon utflykt i år. Kung Harald har haft hälsoproblem under det senaste året, bland annat har han opererat ett ben. Nu är han på nytt sjukskriven med förkylningssymptom. Under förra veckan träffade han den norska utrikesministern Anniken Huitfeld, som kort efter mötet testade positivt för covid-19. 

Dock verkar kung Harald ha sluppit undan från corona och kanske vågar drottning Margrethe då träffa sin regent-kollega. 

– Hans majestät konungen har under helgen genomfört flera coronatester som alla har visat negativt resultat. Kungen är fortsatt förkyld men på bättringsvägen, sa Sven Gjeruldsen vid det norska hovets kommunikationsavdelning under måndagen till Dagbladet

TV: Mer om drottning Margrethe

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe.