Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slöjförbudet i skånska grundskolor stoppas

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: M. SPENCER GREEN / AP

I Skurup och Staffanstorp har man beslutat om slöjförbud i förskola och grundskola. 

Men nu upphäver förvaltningsrätten besluten, rapporterar Sveriges radio

– Vi har gjort bedömningen att kommunernas beslut stred mot religionsfriheten och även mot Europakonventionen, säger Peter Kristiansson, chefsrådman vid Förvaltningsrätten till SR. 

Skurups kommun antog 2019 en klädpolicy för förskolor och grundskolor som förbjuder ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal”.

Men efter att beslutet överklagades till domstol har kommunen avvaktat med införandet.

Under tisdagen kom beskedet. Förvaltningsdomstolen upphäver beslutet. Enligt förvaltningsdomstolen strider det mot religionsfriheten och europakonventionen.  

– En inskränkning av religionsfriheten kräver lagstöd, något som saknas i dessa fall. Varken skollagen eller någon annan lag ger en kommun rätt att besluta om inskränkningar på det sätt som nu har skett säger, chefsrådmannen Peter Kristiansson, domare i målet mot Skurups kommun i ett pressmeddelande. 

Även Staffanstorps kommun har beslutat om slöjförbud för barn i förskola och grundskola upp till årskurs 6. Och precis som i Skurups fall upphävdes det beslutet. 

– Rätten att bära religiösa kläder är inte absolut och Europadomstolen har i flera domar godtagit förbud mot huvudduk. Men i de fallen har förbuden ansetts legitima och godtagbara i de aktuella länderna, säger rådmannen Henrik Hedberg, domare i målet mot Staffanstorps kommun. 

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, skriver på Facebook att kommunen kommer att överklaga domen

”Religionsfrihet råder, men unga människor måste också ha rätten att avstå att bli påtvingad dessa typer av uttryck, oavsett om det kommer från klanledare, religiösa ledare eller den egna familjen”, skriver han och avslutar:

”Vakna! Ta tillbaka Sverige!”

Inte förenligt med diskrimineringslagen

Förslag om slöjförbud har vid flera tillfällen lagts fram i riksdagen men avslagits. 

”Konstitutionsutskottet har i samband med detta uttalat att det är en självklar utgångspunkt att var och en har en frihet att klä sig som han eller hon vill och att en lagstiftning som förbjuder slöja ute i samhället eller för barn i vissa verksamheter inte bör komma i fråga”, skriver Förvaltningsrätten i Malmö i ett pressmeddelande. 

Slöjförbudet är inte heller förenligt med diskrimineringslagen, det meddelade diskrimineringsombudsmannen (DO) under förra veckan.

Då kallade Skurups kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) det ett ”anmärkningsvärt utspel”. 

Nu säger han till Ekot att kommunen med all sannolikhet kommer att överklaga domen. 

Tre partier i kommunen står bakom klädpolicyn: SD, M och det lokala Skurupspartiet. 

– Vi anser att det är av vikt att den svenska skolan är icke-konfessionell. Man ska kunna känna sig trygg med att gå i skolan utan att utsättas för religiösa påtryckningar som den här typen av plagg skulle kunna utgöra på exempelvis en enskild elev, säger Johan Bolinder till TT. 

Kommunernas beslut

Kommunstyrelsen i Staffanstorp beslutade den 29 maj 2019 att huvudduk på barn i förskola och grundskola upp till sjätte klass inte accepteras. 

Den 16 december 2019 beslutade kommunfullmäktige i Skurups kommun att huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal inte ska vara tillåtna i kommunens förskolor och grundskolor. 

Kommunernas beslut överklagades av flera kommunmedlemmar som menade att besluten var olagliga, bland annat med hänvisning till religionsfriheten.

Under tisdagen upphävde förvaltningsdomstolen besluten. 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Victoriadagens grundare Kay Wiestål död i sviterna av covid-19.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!