Slogs för IS – blir av med passet

Mannen dömdes för att ha kämpat för IS. Nu blir han av med sitt danska pass.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

22-åringen har dömts till fem års fängelse för att ha rest till Syrien och slagits med Islamiska staten.

Nu har mannens pass även beslagtagits av danska myndigheter, skriver The Local.

Den 22-årige mannen reste till Syrien 2013, då han var 18 år gammal. Där stannade han i nio månader, innan han enligt The Local, förmådde sin mor att köpa en returbiljett hem till Danmark åt honom. På plats i Syren anslöt han sig till IS, för vilka han bevisligen vapentränade och deltog i väpnade strider. Därmed bröt han mot dansk terrorlagstiftning. Nyligen dömdes han av rätten i Glostrup till fem års fängelse för sina brott. 

Det hårda straffet motiverades av rätten med den relativt långa tid 22-åringen spenderade i Syrien, och det faktum att han själv deltog i stridigheter.

22-åringen dömdes av rätten i Glostrup. Bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Reste med kamrat

Tidigare har en kamrat till 22-åringen dömts för liknande brott då han i samma syfte reste tillsammans med 22-åringen. Kamratens pass beslagtogs även av myndigheterna.

Det öde drabbar nu även 22-åringen. 22-åringen är född och uppvuxen i Danmark, men anses ha förverkat sin rätt att leva i landet. Då han har familj i Algeriet, och då han när han greps just antagits till en islamisk skola i den Saudiarabiska staden Medina, gör rätten bedömningen att 22-åringens framtid är i ett annat land än Danmark. Detta trots att 22-åringens föräldrar och syskon bor i Danmark.

Rätten i Glostrup.
Foto: SARA STRANDLUND

– Han är dåligt integrerad och saknar känsla för demokrati, sa åklagare Natalja Fryd Lindberg under rättegången mot 22-åringen, enligt The Local.

Dessutom ska 22-åringen enligt The Local vara knuten till en radikal dansk islamistisk grupp vid namn Kaldet til Islam.

22-åringen har konsekvent nekat och han har överklagat domen.


LÄS OCKSÅ: Hundratals svenskar åkte till kriget för att slåss för IS – så lever återvändarna i dag

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!