Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Slog ner inbrottstjuven – döms nu till fängelse

Tjuven krossade en ruta i bilen och stal en väska. Bilägaren försökte stoppa honom med ett slag med en hockeyklubba. Nu fälls bilägaren för grov misshandel. Foto: Ur polisens förundersökning
Med den här klubban gick bilägaren till attack mot den misstänkte inbrottstjuven. Slaget som träffade mannens huvud var så hårt att kraniet sprack och försatte mannen i livsfara. Foto: Ur polisens förundersökning

Beväpnad med en hockeyklubba slog bilägaren till tjuven som just gjort inbrott i hans bil.

Men slaget tog så illa att mannen var nära att dö av sina skador.

Nu döms bilägaren till fängelse för attacken.

Händelsen inträffade i Malmö sommaren 2016. Bilägaren hörde vid midnatt ljudet av glaskross från gatan och när han tittade ut genom fönstret såg han hur bakrutan till hans bil var krossad.

Han sprang snabbt ner på gatan för att se om något var stulet. I bilen hade han en hockeyklubba som han tog upp och greppade.

Kort därefter konfronterade han den misstänkte tjuven och försökte stoppa honom genom att slå honom med hockeyklubban.

– Precis när jag svingar så är det som att han slinter på pedalen så att hans överkropp kommer längre ner. Jag tror att jag träffade honom i sidan av huvudet, säger han i förhör.

Bilägaren säger att han kände sig hotad av den misstänkte tjuven.

Blödde våldsamt

Slaget tog med full kraft och våldsamt blödande föll mannen till marken.

Enligt vittnen som såg delar av förloppet vinglade mannen i väg efter slaget.

När polisen kom till platsen fann man den misshandlade mannen i närheten.

Mannen slogs blodig när bilägaren slog honom med en hockeyklubba. Foto: Ur polisens förundersökning

Han transporterades till neurokirurgen i Lund där han opererades akut. Slaget som han fick i huvudet var så hårt att skallen spräcktes och enligt läkarna var han livshotande skadad.

Bilägaren misstänktes inledningsvis för mordförsök men åklagaren justerade senare åtalet till grov misshandel.

Nekade till uppsåt

Under rättegången nekade bilägaren till uppsåt att skada men Malmö tingsrätt anser att han ändå borde ha förstått att slaget kunde få allvarliga konsekvenser.

Han fälls för grov misshandel, ett brott vars lägsta straff vid tidpunkten var ett års fängelse. Men eftersom han, enligt domstolen, befann sig i en nödvärnssituation och för att "brottet föranletts av ett tillgreppsbrott" sänks straffet till sex månaders fängelse.

Bilägaren döms också att betala skadestånd på 39 812 kronor till mannen som blev misshandlad. Han drabbades av en förlamning över munnen och i några fingrar samt huvudvärk och ryckningar i ena ögat.

Skadeståndet halveras dock eftersom mannen själv försatt sig i situationen genom att göra inbrott. Rätten avslår dock yrkandet om ersättning för kränkningen.

Den misshandlade mannen åtalades inte för inbrottet i bilen.