Tjuven krossade en ruta i bilen och stal en väska. Bilägaren försökte stoppa honom med ett slag med en hockeyklubba. Nu fälls bilägaren för grov misshandel. Foto: Ur polisens förundersökningTjuven krossade en ruta i bilen och stal en väska. Bilägaren försökte stoppa honom med ett slag med en hockeyklubba. Nu fälls bilägaren för grov misshandel. Foto: Ur polisens förundersökning
Tjuven krossade en ruta i bilen och stal en väska. Bilägaren försökte stoppa honom med ett slag med en hockeyklubba. Nu fälls bilägaren för grov misshandel. Foto: Ur polisens förundersökning
Med den här klubban gick bilägaren till attack mot den misstänkte inbrottstjuven. Slaget som träffade mannens huvud var så hårt att kraniet sprack och försatte mannen i livsfara. Foto: Ur polisens förundersökningMed den här klubban gick bilägaren till attack mot den misstänkte inbrottstjuven. Slaget som träffade mannens huvud var så hårt att kraniet sprack och försatte mannen i livsfara. Foto: Ur polisens förundersökning
Med den här klubban gick bilägaren till attack mot den misstänkte inbrottstjuven. Slaget som träffade mannens huvud var så hårt att kraniet sprack och försatte mannen i livsfara. Foto: Ur polisens förundersökning

Slog ner inbrottstjuven – döms nu till fängelse

Publicerad

Beväpnad med en hockeyklubba slog bilägaren till tjuven som just gjort inbrott i hans bil.

Men slaget tog så illa att mannen var nära att dö av sina skador.

Nu döms bilägaren till fängelse för attacken.

Händelsen inträffade i Malmö sommaren 2016. Bilägaren hörde vid midnatt ljudet av glaskross från gatan och när han tittade ut genom fönstret såg han hur bakrutan till hans bil var krossad.

Han sprang snabbt ner på gatan för att se om något var stulet. I bilen hade han en hockeyklubba som han tog upp och greppade.

Kort därefter konfronterade han den misstänkte tjuven och försökte stoppa honom genom att slå honom med hockeyklubban.

– Precis när jag svingar så är det som att han slinter på pedalen så att hans överkropp kommer längre ner. Jag tror att jag träffade honom i sidan av huvudet, säger han i förhör.

Bilägaren säger att han kände sig hotad av den misstänkte tjuven.

Blödde våldsamt

Slaget tog med full kraft och våldsamt blödande föll mannen till marken.

Enligt vittnen som såg delar av förloppet vinglade mannen i väg efter slaget.

När polisen kom till platsen fann man den misshandlade mannen i närheten.

Mannen slogs blodig när bilägaren slog honom med en hockeyklubba.Foto: Ur polisens förundersökning

Han transporterades till neurokirurgen i Lund där han opererades akut. Slaget som han fick i huvudet var så hårt att skallen spräcktes och enligt läkarna var han livshotande skadad.

Bilägaren misstänktes inledningsvis för mordförsök men åklagaren justerade senare åtalet till grov misshandel.

Nekade till uppsåt

Under rättegången nekade bilägaren till uppsåt att skada men Malmö tingsrätt anser att han ändå borde ha förstått att slaget kunde få allvarliga konsekvenser.

Han fälls för grov misshandel, ett brott vars lägsta straff vid tidpunkten var ett års fängelse. Men eftersom han, enligt domstolen, befann sig i en nödvärnssituation och för att "brottet föranletts av ett tillgreppsbrott" sänks straffet till sex månaders fängelse.

Bilägaren döms också att betala skadestånd på 39 812 kronor till mannen som blev misshandlad. Han drabbades av en förlamning över munnen och i några fingrar samt huvudvärk och ryckningar i ena ögat.

Skadeståndet halveras dock eftersom mannen själv försatt sig i situationen genom att göra inbrott. Rätten avslår dock yrkandet om ersättning för kränkningen.

Den misshandlade mannen åtalades inte för inbrottet i bilen.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag