Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slog ihjäl hustrun med marmorskiva - döms

Abed Youssefi, 43, döms till 16 års fängelse.
Foto: Sanna Dolck

Kvinnan var rädd för sin våldsamme make och ville lämna honom.

Då mördade Abed Youssefi, 43, henne.

Han slog henne flera gånger i huvudet och ansiktet med en massiv marmorskiva - medan de fem barnen var hemma.

Nu döms han till 16 års fängelse för mord.

– Jag är relativt nöjd med domen, säger kammaråklagare Micaela Nordberg.

Klockan 11 på tisdagen meddelar Malmö tingsrätt sin dom mot Abed Youssefi, 43, som stått åtalad för mordet på sin hustru på Södra Skolgatan i somras. Youssefi döms för att ha slagit ihjäl sin hustru med en massiv marmorskiva. Den rättsläkare som senare undersökte hennes kropp kunde konstatera att kvinnan träffats av flera slag i ansiktet och huvudet.

"Relativt nöjd"

Kammaråklagare Micaela Nordberg hade yrkat på att han skulle dömas till 18 års fängelse för det brutala mordet men tingsrätten valde att döma Abed Youssefi till 16 års fängelse. Han ska även betala 250 000 kronor i skadestånd till de fem barnen.

– Spontant tycker jag att rätten gjort bra överväganden så på det stora taget är jag relativt nöjd med domen. Men straffet kunde ha varit lite högre, säger Micaela Nordberg.

Har du bestämt dig för om du kommer att överklaga domen?

– Jag vill vänta med det beslutet till jag läst hela domen. Men det finns utrymme för att överklaga

43-åringen själv har hela tiden hävdat att han saknat uppsåt.

– Han har inte haft någon avsikt att döda henne, har hans advokat Ulf Bjermer tidigare sagt.

Enligt honom handlar det snarare om grov misshandel och vållande till annans död.

Tingsrätten gör dock en helt annan bedömning. "Det är uppenbart att Abed Youssefi måste ha insett att ett så pass kraftigt våld med en marmorskiva mot huvudet/ansiktet dessutom med den efterföljande åtgärden att anbringa en plastpåse över huvudet medförde en beaktansvärd risk för att (hustrun) skulle mista livet. Enligt rätten har varit "totalt likgiltig inför förverkligandet av risken" och ska därför dömas för mord.

Plastpåse över huvudet

Det var tidigt på morgonen den 18 juli förra året som vittnen slog larm efter att ha sett Abed Youssefi släpa ett bylte från en port på Södra Skolgatan. I byltet låg hans döda hustru med en plastpåse över huvudet. Mannen försökte få in kroppen i bagageutrymmet men klarade inte av det på egen hand.

Nere på gatan frågande 43-åringen därför en förbipasserande, ett vittne, om han kunde hjälpa honom få in kvinnan i bilen. Vittnet såg då att kvinnan hade en plastpåse över huvudet.  "Du är sjuk", svarade vittnet enligt polisförhör. I stället ringde han polisen.

När vittnet hördes i rätten fick han frågan om det kunde ha varit så att 43-åringen bara skulle köra sin hustru till sjukhuset, något den nu dömde mördaren hävdat själv.

– Nej, då sätter man inte en plastpåse över huvudet. Då ringer man ambulansen. Man rullar inte in personen i ett överkast och man parkerar inte på trottoaren och sliter ner personen från fjärde våningen. Inte en chans att han skulle till sjukhus med kvinnan, sa vittnet i rätten.

När den första polispatrullen kom till platsen låg kvinnan på trottoaren. Hon var fortfarande vid liv, men dog senare på sjukhuset av sina skador.

Barnen var hemma

Kvinnans fem barn befann sig också i lägenheten när mordet begicks. Det yngsta av dem, som bara var 14 månader, befann sig i samma rum när 43-åringen slog ihjäl hustrun.

Så sent som i juni förra året lämnade hustrun in en ansökan om äktenskapsskillnad. Hon ville skiljas för att slippa makens fysiska och psykiska misshandel. Hon återkallade dock ansökan knappt en månad senare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!