Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sliten och rädd 19-åring sökte skydd hos vakter

När ordningsvakterna på Malmö C förstod att 19-åringen hade ett vapen tryckte de upp honom mot en vägg och förde honom till vaktlokalen.Foto: Polisen
Här går den rädde och slitne 19-åringen fram till vakterna för att bli gripen.Foto: Polisen
19-åringen köpte en startpistol i Polen och byggde om den. Pistolen är användbar men inte att jämföra med en riktig pistol.

En 19-årig man vankar fram och tillbaka på Malmö centralstation. Han bär på en mindre ryggsäck och har en huva uppdragen över sitt huvud.

Till slut går han fram till två ordningsvakter och erkänner. 19-åringen har en revolver i sin ryggsäck och berättar att han inte orkar mer.

Någon vill döda honom, påstår han.

Det här inträffade strax före klockan 9 lördagen den 14 mars. Ordningsvakterna tryckte omedelbart upp 19-åringen mot en vägg och förde honom till en vaktlokal. Där gick de igenom hans ryggsäck och hittade mycket riktigt vad som såg ut som en revolver.

Två poliser kallades dit. 19-åringen sa att han ”inte pallar mer”. Han påstod sig vara jagad och att han riskerar att dödas och inte längre vågar vara hemma hos sig själv eller hos vänner eftersom då riskerar även de att dödas.

19-åringen hade en vecka tidigare blivit släppt ur häkte och gömt sig sedan dess.

En av poliserna som pratade med 19-åringen i vaktlokalen skriver senare i ett PM att han upplevde att 19-åringen var väldigt trött, sliten och uppriktig i det han sa samt väldigt rädd.

Köpte vapen i Polen

19-åringen hade suttit häktad i Helsingborg som misstänkt i en utredning om tillverkning av sprängladdningar i Helsingborg och blivit släppt en tid innan han sökte sig till Malmö C. Innan dess hade han åkt han till Polen för att skaffa ett vapen som skydd. Han köpte en startpistol och gjorde om den på ett sådant sätt så att han skulle kunna skjuta den eller som han misstänkte för att vilja döda honom.

Han hade revolvern i sin ryggsäck medan han den 14 mars vankade omkring på Malmö C. På övervakningsfilmer syns han sitta på en bänk, resa sig upp och gå ut för att sedan komma tillbaka.

På en sekvens ser man hur 19-åringen gick mot två ordningsvakter, säger något och blir omedelbart omhändertagen.

Vapnet han hade är visserligen användbart men inte att jämföra med en vanlig revolver. Åklagaren har dock valt, efter att ha fått ett expertutlåtande, att åtala 19-åringen för grovt vapenbrott.

19-åringen var frispråkig under första förhöret men beslöt senare att inte berätta detaljer om dödshoten. När poliserna som förhörde honom försökte få veta vem som han misstänkte för att vilja döda honom teg 19-åringen.

I ett sista förhör tog han tillbaka vad han tidigare sagt om dödshot. 19-åringen är sedan tidigare dömd för bland rån och bor i nordvästra Skåne.

Han riskerar nu att dömas till minst två års fängelse.