Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slarvet som avslöjade bank-ID-bedragarna

Foto: TT NYHETSBYRÅN
– Det handlar snart om flera hundra miljoner kronor som man kommit över med den här typen av bedrägerier. Bankerna måste skärpa säkerheten, säger chefsåklagare Pär Andersson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
I dag åtalas 41 personer för inblandning i bedrägerier med bank-ID och bankdosor.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Här köper av en de åtalade misstänkta huvudmännen kontantkort i en butik i Malmö. Kontantkorten användes sedan för att ringa upp offer.
Foto: Polisen
Personerna varit inblandade i de åtalade bedrägerierna har senare blivit spärrade hos sina banker. Det här ett brev som en av dem fick från sin bank som inte längre vill ha honom som kund.
Foto: Polisen
Här sitter en av de åtalade i en lägenhet i Malmö och lurar en äldre kvinna på 33 000 kronor. Samtidigt avlyssnas telefonen av polisen.
Foto: Polisen
1 / 8

Miljonerna ramlade in och i spåren av bedragarna satt förtvivlade äldre som lurats. Bedragarna levde flott och reste till Spanien och Portugal.

I dag åtalas sammanlagt 41 personer för delaktighet i en härva med bedrägerier som utförts med bank-ID.

– De avslöjades av sina egna misstag, säger utredningsledaren Stefan Larsson.

I stämningsansökan som lämnades in i dag till Malmö tingsrätt räknar chefsåklagare Pär Andersson upp brottsmisstanker mot de 41 åtalade. I fokus finns tre Malmöbor. De misstänks ha lurat tjugofem, främst äldre, att ha lämnat ut sina koder till bank-ID eller sina bankdosor. Åklagaren upskattar att det handlar om bedrägerier på cirka 3 miljoner kronor.

Åtalen gäller grova bedrägerier, penningtvättsbrott men också olaga hot mot en kvinna. Hon tvingades under dödshot att låta en av bedragarna använda hennes bankkonto.

Den 4 april slog poliser i Malmö till mot de tre männen efter att ha följt dem under en längre tid. Utan att de märkte något satt polisens rutinerade digitala spanare och samlade in spåren efter dem. Samtidigt pågick också avlyssning av de huvudmisstänkas mobiler och spanare följde dem på Malmös gator. Polisen kunde bland annat ta bilder när de köpte kontaktkort till mobiler i tron att de inte skulle avslöjas.

Ligans "bustelefoner" i beslag

Vissa telefoner var särskilt viktiga, de som poliserna kallar för "bustelefoner". De användes för att under resor i Sverige men också från hotell i Barcelona och Portugal för att lura av inte ont anade privatpersoner koderna från deras bankdosor eller mobila bank-ID. Men "bustelefonerna" var avlyssnade.

Vid ett tillfälle använde till exempel en av de åtalade just en "bustelefon" för att ringa sin tandläkare och boka tid. Det var ett misstag.

Ett annat misstag var att han också ringde sin flickvän från en "bustelefon".

Pär Andersson är bekymrad över utvecklingen. Det är andra gången han väcker åtal i Malmö mot ligor som sysslat med bedrägerier som utförts med hjälp av koder fran bankdosor eller bank-ID 

– Det handlar snart om flera hundra miljoner kronor som man kommit över med den här typen av bedrägerier. Bankerna måste skärpa säkerheten, säger han.

Att offren har en del i bedrägerierna genom att frivilligt lämna ut koder från bank-ID eller bankdosa när de uppmanats att legitimera sig av skojare räcker inte enligt honom för att bankerna inte ska ta sin del avansvaret.

– Bland de lurade finns både personer som arbetar på Skatteverket och på banker, konstaterar han.

Det är alltså personer som genom sitt yrke borde vara särskilt uppmärksamma mot sådana bedrägerier.

Chefsåklagare Pär Andersson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Hundratusentals kronor i kontanter

Poliserna som grep de tre huvudmisstänkta gjorde också husrannsakningar. Hos en misstänkt, en häktad 26-åring, fanns sammanlagt 304 000 kronor i kontanter. De två andra huvudmisstänkta, en 35-årig man och en 24-årig man som också är häktade,  hade vardera cirka 52 000 kronor.

De två yngre männen har under flera år rört sig i kriminella kretsar i Malmö. 35-åringen har tidigare drivit företag och sedan dragit på sig stora skulder. I utredningen förekommer också personer som varit misstänkta för två mord i Malmö.

En gemensam nämnare för samtliga är att de på olika sätt förknippas med narkotika, antingen som brukare eller på andra sätt. Att den här typen av kriminella förekommer i bedrägerier i Malmö är vanligt.

Malmö ett centrum för bedrägerier

Malmö har under snart decennier varit ett centrum för olika typer av bedrägerier som lockar tungt kriminella.

– Vi såg det när det gäller skimming och bedrägerier med kreditkort, sedan kom fakturabedrägerierna och nu handlar det om bank-ID, säger Stefan Larsson.

En av Malmös mest rutinerade mordutredare undslapp sig för några år sedan den här kommentaren apropå kriminella och bedrägerier.

– Det är så de sätter mat på bordet.

Förutom de här tre männen åtalas också 38 personer. Bland dem finns flera som är så unga som 17 år.

Slarvet avslöjade bedragarna

Deras roll har främst varit att hjälpa de tre misstänkta huvudmännen att få ut pengarna som de lurat av sina offer. Eftersom bedrägerierna gått ut på att flytta stora summor från offrens bankkonton till medhjälparnas konton krävs en hel del personer för att på olika sätt kunna ta ut pengarna i kontanter från till exempel bankomater.

I ett avseende skulle de här bedragarna kunna uppfattas som skickliga och durkdrivna. Men så är det inte, när väl polisen drar igång och får tillräckliga resurser på plats.

– De gör misstag, slarvar och glömmer till exempel att göra sig av med sim-kort som använts, säger Stefan Larsson.

I slutet av varje åtalspunkt finns det som åklagaren kallar för "operativ rapport med tillhörande hänvisningar till styrkande av åtalade personers inblandning i gärningen".

Det är den som knyter samman de inblandade och deras handlingar till bedrägerierna.

Rättegången ska inledas inom kort i Malmö tingsrätt. Den beräknas pågå i tjugo dagar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!