Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Släpptes av psyket efter att ha dödat katt

Följ med i rapporteringen av dagens toppnyheter i Expressen TV.
Mannen kastade sig ut i vattnet och höll katten i en hand.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter att ha släppts från psykiatrisk klinik återvände mannen till samma plats där han dödade en katt.Foto: SARA STRANDLUND

På kvällen den 8 november vid Sundspromenaden i Malmö hörde och såg grannar hur en 31-årig man skadade och till slut dödade en katt.

Mannen greps och fördes till psykiatriska akutintaget. Men släpptes senare därifrån och försvann.

För två dagar sedan greps han av polis på samma plats där han dödade katten.  

Kammaråklagare Sofia Syrén fick ärendet på sitt bord efter att mannen gripits på eftermiddagen den 18 november. Poliserna som grep honom hade konstaterat att det här sannolikt är samma person som strax före kl 23 tio dagar tidigare väckt uppståndelse när grannar hörde en katt skrika. De såg en man som slog katten.

Vittnen försökte stoppa honom. Då sprang han ut i vattnet med katten. När polis och räddningstjänst kom till platsen var katten död.

I psykisk obalans

Polispatrullen misstänkte att mannen var i psykisk obalans och körde honom direkt till psykiatriska klinikens akutintag för bedömning. En sådan bedömning förs för att se om en person behöver vård, antingen mot sin egen vilja eller på egen önskan.

En anmälan om misstänkt brott upprättades också. Mannen är inte folkbokförd i Sverige och polisen har inte kunnat få fram från vilket land han kommer. 

– Han ska senare kallas till förhör, sa Patric Fors till Kvällsposten dagen efter händelsen.

Men sedan hände något som kammaråklagare Syrén inte kan förklara. Mannen försvann ur polisens grepp.

– Jag hade inte ärendet då, säger Sofia Syrén.

Uppförde sig märkligt

Av okänd anledning släpptes mannen från den psykiatriska kliniken och det är oklart när det gjordes.

På eftermiddagen den 18 november såg personer vid Sundspromenaden att det stod en man och kastade papper i havet. Han uppförde sig märkligt och polisen larmades. På nytt åkte en polispatrull till Sundspromenaden. Poliserna upptäckte efter ett tag att de gripit samma person som misstänks ha dödat en katt på samma plats.

I dag begärdes han häktad misstänkt djurplågeri och skadegörelse. Han misstänks även för narkotikabrott. Mannen är inte folkbokförd i Sverige, vilket är ett av skälen till att han begärs häktad samt att åklagaren misstänker att han kan fortsätta begå brott.

Katten som mannen dödade var en tamkatt och chippad. Det betyder att polisen har kunnat spåra ägarna.