Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Släpp Sydsverige loss – det är vår enligt SMHI

Lasse Svedberg, 48, i Åhus, har börjat göra i ordning skutan inför segelsäsongen. "Det är startsignalen till allt gott som nu väntar" säger han om vårtecknen som nu visar sig i Sydsverige..
Foto: Peo Möller

Äntligen ett varmt besked till alla blåfrusna själar.

Det är vår i Sydsverige. Enligt SMHI:s definition gick vi in i den härliga årstiden i går.

- Inget tyder heller på att vintern kommer tillbaka. Vi väntar oss temperaturer upp mot tio grader i veckan som kommer, säger Cecilia Vellanger, meteorolog i vädertjänsten Storm.

Vädret fem dagar framåt på några orter i Sydsverige:

Helsingborg: Det blir en solig söndag och inledning på nästa vecka med temperaturer upp mot åtta grader. Mot slutet av veckan väntas en del nederbörd. Vindarna blir måttliga.


Halmstad: Under söndagen och måndagen väntar växlande molnighet med som mest sju grader. Tisdagen blir solig innan vädret åter blir sämre mot slutet av veckan.


Kristianstad: Söndagen blir som gjord för vårpromenad med solsken och upp till nio grader. I mitten på nästa vecka faller temperaturen ett par grader och det blir mer ostadigt.


Växjö: Söndagen inleds med halvklart väder och sju plusgrader. Början av veckan blir också fin. Vinden tilltar dock i mitten av veckan och temperaturen faller under nollan med risk för halka.


Karlskrona: Under både söndagen och inledningen på nästa vecka väntas soligt väder med som mest sex grader. I slutet på nästa vecka väntas en övergång till mer ostadigt väder med regn och som mest sex grader.

Kalmar: Fram till onsdag soligt väder med temperaturer mellan fyra och åtta grader. Mot slutet av nästa vecka väntas regn innan vädret åter stabiliseras.


Så långt har våren kommit i Europa:

Köpenhamn, halvklart, 7 grader


Hamburg, sol, 7 grader


Amsterdam, sol, 9 grader


Paris, molnigt. 10 grader


London, molnigt, 10 grader


Prag, sol, 9 grader


Nice, sol, 12 grader


Barcelona, sol, 15 grader


Rom, sol, 14 grader


Valencia, sol, 18 grader


Solens upp och nedgång på några orter i Sydsverige:

Malmö, 07.21 - 17.26

Hässleholm, 07.17 - 17.21

Laholm, 07.20 - 17.23

Ljungby, 07.17 - 17.19

Sölvesborg, 07.13 - 17.18

Växjö, 07.14 - 17.15

Kalmar, 07.07 - 17.10

Definitionen meteorologisk vår inträffar enligt SMHI när dygnstemperaturen hållit sig över nollan över sju dygn i sträck.

Den gränsen passerades i Skåne, Halland, Kronoberg, Blekinge och Kalmar län under lördagen.

Det är precis enligt tidtabellen. Enligt statistiken brukar våren anlända till Malmö 22 februari, Stockholm 16 mars, Östersund 11 april och Kiruna 1 maj.

- Just nu omger vi oss med mild luftmassa som kommit söderifrån och det finns inga tecken i skyn på att den lämnar oss i första taget heller, säger meteorologen Cecilia Vellanger.

Efterlängtad

Våren är troligen den mest efterlängtade av alla årstider. Vi söker efter tidiga vårtecken för att få vårens ankomst bekräftad.

Det handlar om att spana efter flyttfåglar i skyn. Eller leta snödroppar och vintergäck som skjuter upp i parker och villaträdgårdar.

För Lasse Svedberg, 48, i Åhus betyder vårens ankomst mest jobb på båten.

- Det är en startsignalen till allt gott som nu väntar, säger han under en paus i arbetet med att fräscha upp den 8,5 meter långa segelbåtens både inre och yttre.

Upp till tio grader

Det förhållandevis varma vädret fortsätter enligt meteorologen Cecilia Vellanger i början på nästa vecka med temperaturer som på vissa platser kan nå upp till tio grader.

Från onsdag ser det dock ut att bli något ostadigare. Nederbördsområden drar in över Sverige söderifrån. Samtidigt blir det allmänt lite kallare med drygt fem grader som högst i Sydsverige.

Har vintern ändå lämnat oss för den här gången?

- Man kan aldrig vara säker och det kan komma bakslag. Men just nu ser vi inga tendenser till en nystart för vintern, säger Cecilia Vellanger.

Och även om det tillfälligt skulle bli en återgång till lägre temperaturer, räknas det fortfarande som vår.

Enligt DMI, Danmarks Meteorologiska Institut, kommer Sverige att få en hel del kalla och klara dagar i mars och april. För hela perioden spår man dock att medeltemperaturen kommer att ligga mellan 0 och 2 grader varmare än normalt för årstiden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!