Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Släktingen till misshandlade Ivar, 84, släpps ur häktet

Så här rapporterade Kvällsposten efter misshandeln.
En av männen, en 38-åring dömdes till sex års fängelse för grovt olaga hot, grovt rån och tillgrepp av fortskaffningsmedel.Foto: Polisen
Den släkting som dömts till fängelse för medhjälp till grovt rån av Ivar, 84, i Ronneby har släppts ur häktet.Foto: Polisen
Det var natten till den 1 februari i vintras som rullstolsburne Ivar, 84, vaknade av att två maskerade män bröt sig in i hans villa i Kallinge, Ronneby kommun.Foto: PEO MÖLLER / TOPNEWS

Den släkting som dömts till fängelse för medhjälp till grovt rån av Ivar, 84, i Ronneby har släppts.

De maskerade rånarna lämnade Ivar, 84, på golvet – först dagen efter hittades han av sin dotter.

Efter hovrättsförhandlingarna togs beslutet att släppa släktingen ur häktet. 

Det var natten till den 1 februari i vintras som rullstolsburne Ivar, 84, vaknade av att två maskerade män bröt sig in i hans villa i Kallinge, Ronneby kommun.

Därefter följde en utdragen och brutal misshandel, där gärningsmännen bland annat slog honom med ett järnrör. I förhöret med Ivar står det:

”Ivar säger att en kom in och slog honom direkt. Ivar säger att han slog honom överallt, på huvudet och höfterna. Ivar säger han har ont överallt.”

Han berättar att han skrek allt vad han orkade, samtidigt som gärningsmännen välte alla möbler och vände upp och ner på hela huset. I förhöret får Ivar frågan hur mycket pengar han hade i huset.

”Ivar svarar att han hade cirka 15 kronor i småpengar och sedan hade han kanske 700-800 kronor. Ivars dotter brukade handla till honom och tog pengar där och lämnade kvitton efteråt.”

De maskerade rånarna lämnade Ivar, 84, på golvet – först dagen efter hittades han av sin dotter.Foto: Privat

Tre män dömdes

I tingsrätten dömdes totalt tre män för det brutala överfallet på 84-åriga Ivar i hans hem. Blekinge tingsrätt beskriver i sin dom händelseförloppet som både utdraget och våldsamt. De påpekar även att brottet begåtts nattetid mot en rörelsehindrad man.

”Gärningen har varit explosiv och gärningsmännen har varit i numerärt överläge”, skriver Blekinge tingsrätt.

Två av männen fick sex års fängelse för grovt rån och Ivars släkting, som nu släppts ur häkte, dömdes till fem års fängelse för medhjälp till grovt rån.

Enligt åtalet tipsade han sina två vänner om att hans äldre släkting hade stora summor pengar hemma och ska även ha köpt rånarluvor och lånat ut sin bil till de två huvudåtalade.

Släktingen har medgett att han hjälpte de två andra männen med utrustningen och genom att berätta var Ivar bodde. Men förnekar medhjälp till grovt rån eftersom han inte trodde att männen skulle utsätta Ivar för kraftigt våld.

Tre män dömdes i tingsrätten, men efter hovrättsförhandlningarna har en av dem släppts ut ur häktet. Foto: Polisen

Låg naken på ett trägolv

Det var dottern som hittade Ivar, 84, – helt sönderslagen – liggandes på golvet, på morgonen den 1 februari.

Där hade gärningsmännen lämnat honom, efter att ha länsat huset på de värdesaker de fann.

– Jag var orkeslös och låg nästan naken på ett hårt trägolv. Jag nådde inte telefonen eller larmet. Jag frös så det var något fruktansvärt Jag var så rädd att jag skulle dö. Jag hade ont, säger Ivar i förhör.

Under tisdagen avslutades rättegången i hovrätten över Skåne och Blekinge och domen kommer den 21 oktober.

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.