Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anmälan hotar slakteri efter kycklingplågeri

Bilden är från ett annat slakteri än det som förekommer i texten. Foto: ROGER TURESSON

Länsstyrelsen förbereder en anmälan mot Guldfågelns slakteri på Öland.

Anledningen är att flera kycklingar skållats levande.

Anmälan förbereds av Länsstyrelsen och rör flera fall där kycklingar skållats levande.

– Om de hunnit vakna upp från bedövningen när de kommer till "skållen", har de bränts i det heta vattnet. Och det får man utgå ifrån är både smärtsamt och ångestframkallande, säger Lotta Berg, veterinär och professor på Nationellt centrum för djurvälfärd.

Det är inte känt om kycklingarna var bedövade när de skållades, men de ska i vilket fall ha varit vid liv.

Stärkt rutinerna

Bristen upptäcktes vid fyra olika kontroller från Livsmedelsverket förra året. 

– Vi har gjort fel. Det här handlar om tio kycklingar på en och en halv månad våren 2018 och det är 10 kycklingar för mycket. Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Guldfågelns vd Peter Andersson till TT.

Slakteriet har stärkt sina rutiner och sedan augusti finns inga fler fall. Peter Andersson säger att orsaken till bristerna är den mänskliga faktorn.

– Det finns alltid en risk att det går fel i den manuella kontrollen, men det får inte gå fel. Vi arbetar varje dag med att det här inte ska hända.

Kritiserat tidigare

Nyligen uppmärksammades Guldfågelns slakteri då det upptäcktes att ett stort antal kycklingar hade brutna vingar eller andra vingskador när de kom till anläggningen för att slaktas.

Enligt siffror från Livsmedelsverket, som granskat slakteriet under en längre tid, kom varje dag uppemot 1 800 kycklingar till slakteriet med olika typer av vingskador.