Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild
 Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild

"Slå ihjäl dom med
ett basebollträ"

Publicerad

PERSTORP.
   – Det är ju tiggeriet, det är ju det som gör att folk blir irriterade, säger John Olesen. Vissa kanske tar en pilsner för mycket och så går det till överdrift och så...

I torsdags åtalades tre unga män för grov misshandel. De misstänks ha attackerat rumänska tiggare som övernattade i en skåpbil på en parkering i Perstorp.

Det misstänkta brottet rubriceras som hatbrott.

Männen misstänks för att ha kastat stenar genom rutan på bussen, en av kvinnorna blev träffad i huvudet, och en man blev misshandlad när han försökte hämta hjälp.

I Perstorp går meningarna isär om det som hände den där natten i januari. Det finns de som tycker att rumänerna fick vad de förtjänade eftersom det går rykten om att de stjäl hundar och cyklar och mobiltelefoner.

Sveriges Radios reporter Randi Mossige-Norheim åkte till Perstorp. Det här är hennes berättelse.

Här kan du lyssna på hela reportaget i Sveriges Radio.

 

Jag träffar John Olesen på bilverkstaden mittemot parkeringen vid Ica där romerna blev misshandlade en natt i januari. John Olesen är pensionerad lastbilschaufför. Han har kört styckegods, som det kallas, i trettioåtta år. Bildelar, konservburkar, apelsiner, fönsterrutor. Sådant som ska fraktas.

– De som tigger utanför Ica har ju nyare och finare telefoner än vi andra har råd med, säger John Olesen. Jag ser ju vad de sitter och pratar i och när de köper sina telefonkort på Ica när de ska ringa. Det har de tydligen pengar till, och det är ju inte billigt att ringa i mobilen.

– De ringer till Rumänien, och det är ju dyrt att ringa till utlandet. När jag ringer ner till Spanien kostar ju det för fan åtta spänn per minut.

DE ÅTALADE I PERSTORP

Man, 20 år.

Åtalad för: ofredande, skadegörelse, grov misshandel, övergrepp i rättssak.

Man, 28 år

Åtalad för: ofredande, skadegörelse, grov misshandel.

Man, 25 år.

Åtalad för: ofredande, skadegörelse, grov misshandel.

Jag går till kyrkogården i Perstorp, och jag läser på gravstenarna.

Här är spåren efter människor från en annan tid och med andra liv: Här vilar en skomakarmästare, en husägare, en lantbrukare.

"Efter mödans slut, evig ro och sällhet", står det på en av gravstenarna.

Men nu är det nu, innan den eviga ron; Perstorp 2015.

For stenar genom bilrutan

Den 23 januari, på kvällen, var det två grader kallt i Perstorp. I skåpbilen på Icas parkering hade Maria Serban, Valentin Lupu, Marinela Botonog och de fyra andra romerna som bodde där redan somnat.

– Men strax efter halv ett på natten så väcktes vi, berättar Marinela, för då kom det plötsligt stenar in genom bilrutan. Det blev fullt av krossat glas i bilen. Jag fick glasbitar i ansiktet och en sten träffade mig i pannan.

– De slängde in någon vätska också genom fönstren, berättar Marinela, och vi trodde först att det var bensin.

– Och de skrek åt oss, berättar Marinela. Go home, minns hon att de skrek.

Valentin tog sig ut ur bilen för att springa och hämta hjälp.

– Men de hann ifatt mig, berättar Valentin, och jag fick knytnävsslag i ansiktet av personerna som attackerade oss, och de sparkade mig över hela kroppen. De fortsatte sparka när jag ramlat omkull.

 

"De andra blev för rädda, berättar Marinela, nu är det bara vi tre kvar."

Vågar inte sova i bilen

Fyra av de sju romer som övernattade i skåpbilen på Icas parkering har åkt hem till Rumänien efter det som hände.

– De andra blev för rädda, berättar Marinela, nu är det bara vi tre kvar. Jag, Valentin och Maria. Ingen av oss har berättat för dem där hemma vad som hänt. Vi vill inte att de ska bli oroliga.

– Min mamma hade blivit totalförstörd om jag berättat för henne vad som hänt, säger Maria.

De vågar inte sova i bilen längre, så nu bor de hemma hos Mita Coloka. Det är han som hjälper mig att översätta från rumänska. De lärde känna varandra när Mita gav pengar till en av dem utanför Ica, och det var till Mita de ringde morgonen efter attacken.

Ända sedan Maria, Valentin och de andra romerna först dök upp utanför Ica då, i januari, har det pratats om dem i Perstorp. Nästan alla har en åsikt.

Stoppa dem vid gränsen

John Olesen, den pensionerade lastbilschauffören, har bestämt sig för att aldrig ge något till någon av dem.

– Jag kommer aldrig ge något, inte en krona, icke i helvete, säger John Olesen. Jag tycker att de ska stoppa dem redan vid gränsen, sätt ett frimärke på ryggen som det står retur på och skicka hem dem.

Jag träffar en man i spelbutiken som hört rykten om att romerna som kommit till Perstorp stjäl.

VäCKTES AV STENKASTNING. Marinela Botonog, Valentin Lupu, Maria Serban berättar om natten då väcktes av att det kastades stenar på deras skåpbil på Ica-parkeringen i Perstorp.

– Två gånger försökte de stjäla en hund här i Perstorp, säger mannen. Och de har försökt stjäla två cyklar.

När jag frågar hur han vet det får jag svaret: jo du vet, folk pratar, de säger jag var på Ica i dag och romerna försökte ta min hund.

Ryktena om att romerna skulle försökt stjäla en hund, återkommer, ju fler jag pratar med. Det visar sig att de här uppgifterna kommer från en Facebookgrupp som heter "Ett vakande öga i Perstorp", det är en grupp där folk delar med sig av sådant de ser och hör om misstänkt brottslighet.

– Den handlar om brott och sådant och om saker man ska akta sig för, berättar två killar jag träffar.

De minns inläggen om att romerna försökt stjäla en hund, och de som kommenterade de där inläggen, skrev något om att om polisen inte tar tag i det så gör vi det själva.

– Och det hände ju till slut, säger killen jag pratar med.

– Vad tror du att de menade med att ta hand om, vad skulle man ta hand om?, frågar jag.

– Jaga bort dem kanske, säger killen, eller säga till dem. Men de som gjorde det gick för långt, att slå ner dem och krossa deras rutor...det var inte rätt.

"Jävla zigenare"

Kommentarerna där folk skrev om att ta tag i saken själv, om polisen inte gör nåt, de togs bort sen, berättar killarna jag träffar, för en del av kommentarerna var rätt råa.

Det är Linus Jansson som tog bort kommentarerna. Det är han som startat Facebookgruppen "Ett vakande öga i Perstorp."

– Ja, det stod jävla zigenare, bland annat, och pack och sådant där och att det är ett jävla folk, så det plockade jag väck, säger Linus Jansson.

När romerna just kommit var det mest kommentarer om att de övernattade i sin bil på parkeringen, berättar Linus Jansson. Folk var arga för att de helt enkelt tog plats.

Men sen skrev folk om att romerna skulle försökt stjäla en hund, och då blev kommentarerna så grova att jag tog bort allting, berättar Linus Jansson.

Mikael Ask, 24, Perstorp: - Det är förstås jättetråkigt, det är det alltid när individer behandlas olika på grund av deras ursprung. - Men annars har jag inte märkt att det finns några negativa attityder gentemot EU-migranter här i stan, jag tycker snarare att attityden är övervägande positiv. Foto: Rickard NilssonMikael Ask, 24, Perstorp: - Det är förstås jättetråkigt, det är det alltid när individer behandlas olika på grund av deras ursprung. - Men annars har jag inte märkt att det finns några negativa attityder gentemot EU-migranter här i stan, jag tycker snarare att attityden är övervägande positiv. Foto: Rickard Nilsson
Mikael Ask, 24, Perstorp:
- Det är förstås jättetråkigt, det är det alltid när individer behandlas olika på grund av deras ursprung.
- Men annars har jag inte märkt att det finns några negativa attityder gentemot EU-migranter här i stan, jag tycker snarare att attityden är övervägande positiv. Foto: Rickard Nilsson
Lena Zetterström, 37, Höör - Det är så klart jättetråkigt att de utsätts för den här typen av hatbrott, för det är vad det är. Samhället borde ha ett skyddsnät som omfattar alla personerna i ett land. Foto: Rickard NilssonLena Zetterström, 37, Höör - Det är så klart jättetråkigt att de utsätts för den här typen av hatbrott, för det är vad det är. Samhället borde ha ett skyddsnät som omfattar alla personerna i ett land. Foto: Rickard Nilsson
Lena Zetterström, 37, Höör
- Det är så klart jättetråkigt att de utsätts för den här typen av hatbrott, för det är vad det är. Samhället borde ha ett skyddsnät som omfattar alla personerna i ett land. Foto: Rickard Nilsson
Kjell Sivander, 78, Partille: - Det är beklämmande att folk beter sig så, det är viktigt att påpeka. Samtidigt är jag emot tiggeri, det är ingenting jag vill se. Jag betalar gärna mer i skatt för att kommunen ska sköta saken och hjälpa människorna, det är ju synd om dem. Att de ska behöva sitta där medan någon annan roffar åt sig pengarna, jag tror att det fungerar så. I mitt yrke har jag hjälpt många nyanlända att integreras i samhället, det måste göras med struktur och inte genom tiggeri. Foto: Rickard NilssonKjell Sivander, 78, Partille: - Det är beklämmande att folk beter sig så, det är viktigt att påpeka. Samtidigt är jag emot tiggeri, det är ingenting jag vill se. Jag betalar gärna mer i skatt för att kommunen ska sköta saken och hjälpa människorna, det är ju synd om dem. Att de ska behöva sitta där medan någon annan roffar åt sig pengarna, jag tror att det fungerar så. I mitt yrke har jag hjälpt många nyanlända att integreras i samhället, det måste göras med struktur och inte genom tiggeri. Foto: Rickard Nilsson
Kjell Sivander, 78, Partille:
- Det är beklämmande att folk beter sig så, det är viktigt att påpeka. Samtidigt är jag emot tiggeri, det är ingenting jag vill se. Jag betalar gärna mer i skatt för att kommunen ska sköta saken och hjälpa människorna, det är ju synd om dem. Att de ska behöva sitta där medan någon annan roffar åt sig pengarna, jag tror att det fungerar så. I mitt yrke har jag hjälpt många nyanlända att integreras i samhället, det måste göras med struktur och inte genom tiggeri. Foto: Rickard Nilsson
Kjell Hedenström, 52, Ängelholm - Det är rent ut sagt hemskt. Jag tror absolut att det var ett rasistiskt motiverat brott. Foto: Rickard NilssonKjell Hedenström, 52, Ängelholm - Det är rent ut sagt hemskt. Jag tror absolut att det var ett rasistiskt motiverat brott. Foto: Rickard Nilsson
Kjell Hedenström, 52, Ängelholm
- Det är rent ut sagt hemskt. Jag tror absolut att det var ett rasistiskt motiverat brott. Foto: Rickard Nilsson
Doris Yang, 47, Perstorp - Det är för jävligt att människor beter sig så. Jag förstår inte hur folk fungerar ibland, man blir ju rädd. Vad handlar det om, rasism? Det känns som det. - Det har gått rykten om att tiggarna stjäl hundar och så, men de ryktena är direkt falska. Vad ska de med hundar till? Det blir bara ännu en mun att mätta. Jag har själv hund och ibland vill de komma fram och klappa den, ingenting mer. Foto: Rickard NilssonDoris Yang, 47, Perstorp - Det är för jävligt att människor beter sig så. Jag förstår inte hur folk fungerar ibland, man blir ju rädd. Vad handlar det om, rasism? Det känns som det. - Det har gått rykten om att tiggarna stjäl hundar och så, men de ryktena är direkt falska. Vad ska de med hundar till? Det blir bara ännu en mun att mätta. Jag har själv hund och ibland vill de komma fram och klappa den, ingenting mer. Foto: Rickard Nilsson
Doris Yang, 47, Perstorp
- Det är för jävligt att människor beter sig så. Jag förstår inte hur folk fungerar ibland, man blir ju rädd. Vad handlar det om, rasism? Det känns som det.
- Det har gått rykten om att tiggarna stjäl hundar och så, men de ryktena är direkt falska. Vad ska de med hundar till? Det blir bara ännu en mun att mätta. Jag har själv hund och ibland vill de komma fram och klappa den, ingenting mer. Foto: Rickard Nilsson

– Det var om en hund som varit bunden utanför Ica som romerna skulle ha försökt stjäla, säger Linus Jansson. Då fick jag plocka bort hela tråden, det var många kommentarer.

Linus Janssons Facebookgrupp "Ett vakande öga i Perstorp" har 1200 medlemmar, i en kommun där det bor drygt 7000 personer.

– Jag är mycket ute och kör moppe och har alltid varit intresserad av att hålla koll på saker som händer i byn, säger Linus Jansson, så jag tänkte att jag startar en sida och ser om det går bra. Och jag har fått väldigt bra respons, speciellt efter en ny händelse i byn.

– Varje gång man hör sirener i byn så går folk in på min sida och kollar.

Vi och dom

Jag träffar en av medlemmarna i gruppen, han vill inte säga sitt namn. Han pratar om "vi och dom", två grupper som står mot varandra, romerna mot perstorpsborna. Han läste om attacken mot romerna i tidningen.

– Men där nämndes ju ingenting om vad romerna hade gjort, utan mest om vad vi hade gjort mot dem.

Han har hört samma rykten som de andra jag pratat med, om att romerna som tigger utanför Ica skulle försökt stjäla en hund.

– Ja, dels har det ju varit äldre personer som har blivit påhoppade när de är ute och rastar sina hundar på kvällen, och blivit skrämda och jagade, säger han.

– Och folk har blivit bestulna på sina telefoner... i alla fall har de försökt ta telefoner.

Folk blev upprörda över det de hörde om romerna, säger mannen, och då skrev de om det i Facebookgruppen "Ett vakande öga i Perstorp", men det de skrev plockades bort, säger han. Han tycker att det borde fått stå kvar.

– Det var mycket skriverier om att zigenarjävlar hade inte här att göra, och de som skrev det rakt ut blev kallade rasister, säger han.

"Alla här i Perstorp tycker som vi", säger de, men om vi säger det högt blir vi stämplade som rasister.

Jag lägger pussel av alla rykten jag hör. Allt handlar om Maria, Valentin, Marinela och de andra som bodde i skåpbilen på Icas parkering. Det är hundar som stjäls utanför Ica, en mobiltelefon som KANSKE har blivit stulen, romer som ska ha skrämt och jagat äldre personer som promenerar med sina hundar.

Rykten går

Sedan, i ett kök, en trappa upp i ett hyreshus i Perstorp, hör jag ännu fler rykten. Men de som pratar vill vara anonyma. "Alla här i Perstorp tycker som vi", säger de, men om vi säger det högt blir vi stämplade som rasister.

"Sedan tiggarna kom hit", säger de, har cykelstölderna ökat, inbrotten också, en hund har försvunnit och en annan hund försökte de stjäla två gånger. Och de försökte ta en mobiltelefon från en tioåring. Och det har försvunnit trädgårdstomtar från folks trädgårdar."

Sent på kvällen, på restaurang Nathalies mitt i Perstorp, träffar jag tre killar som dricker öl. Jag berättar för dem om det jag hörde i köket i hyreshuset, om att "alla i Perstorp tycker som vi".

– Det är inte sant, säger killarna. Vi tycker inte som de. Vi hörde hur snacket gick efter attacken mot romerna, att folk sa att de förtjänade det som hände, just för att dom påstods ha stulit en hund.

– Det var som om folk tyckte att det var rätt att hoppa på romerna, för de sa att de hade snott någons hund.

– Och "Ett vakande öga" är ju inte direkt någon säker källa, jag tycker att de ofta överdriver, säger en av killarna. Det är mest en sida för rädda perstorpsbor som vill klaga.

 

"Nu får det fan i mig vara slut på dom jävlarna i skåpbilen vid Ica. En gång till så jävlar går jag ner med basebollträ och slår ihjäl alla jävlarna."

 

Vad var det egentligen för kommentarer som Linus Jansson, han som startade gruppen "Ett vakande öga i Perstorp", tog bort? De där kommentarerna som skrevs i samband med påståendena om att romerna försökt stjäla en hund? Stod det något mer än pack" och "jävla zigenare"?

Hatiska kommentarer innan attacken

Jag får tag i kommentarerna, det är en av dem som tycker att Linus Jansson censurerar sanningen som har sparat dem.

Den 20 januari på kvällen skriver en person, apropå uppgifterna om att romerna försökt stjäla en hund:

"Nu får det fan i mig vara slut på dom jävlarna i skåpbilen vid Ica. En gång till så jävlar går jag ner med basebollträ och slår ihjäl alla jävlarna."

Fjorton minuter senare kommer den här kommentaren: "Slå ihjäl dom med ett basebollträ. Jag hjälper gärna till."

Sedan kommer följande förslag från ytterligare en person: "Slå in framrutan på bilen och släpp ut luften ur alla däck."

Som svar på det förslaget svarar en person, som är anhörig till de unga män som nu sitter häktade misstänkta för misshandeln: "Bara säg till".

Någon svarar: "Jävla kräk! Borde väl vara nån som ser till att dom försvinner härifrån snart."

Och sedan, skriver någon, som svar på uppmaningen att se till att romerna försvinner: "Det fixar jag".

Då är klockan 21.05, tisdagen den 20 januari. På fredagskvällen, tre dagar senare, inträffar sedan attacken mot romerna.

Pratade på krogen

På kvällen den 23 januari satt de killar som nu är misstänkta för misshandeln på restaurang Nathalies. Mahmoud, som äger restaurangen, hörde vad de pratade om.

– De sa att de skulle sparka dem på kvällen och att de visste var de bodde, i en liten bil vid Ica, säger Mahmoud. Och sedan hörde vi efteråt att de hänt något vid Ica, att de krossat en ruta på bilen och slängt stenar mot dem.

Det var särskilt en av killarna som verkade upprörd, det var han som pratade mest, säger en kvinna som jobbar på restaurangen.

– Jo det var en som pratade mest om vad de ville göra, och det var något om att romerna varit på en gammal tant och försökt ta hennes hund tre gånger, de tyckte väl att det var för jävligt.

– Han var arg och jag förstår det, säger kvinnan, när de gör så mot en gammal tant.

Hos polisen i Hässleholm finns det en polisanmälan från den artonde januari från en dam som trodde att någon försökte stjäla hennes hund, enligt kommissarie Agneta Nyström.

– När hon gick där med sin hund så kom det två damer och klev ur en buss, berättar Agneta Nyström. Och det sker lite hastigt, så hunden blev rädd och började skälla, och vår målsägande är av den uppfattningen att de försökte ta hennes hund.

– Men det som kanske ligger lite närmare till hands är att de nog hade för tanke att klappa hunden och i stället visa att de tyckte att den var fin.

Efter att polisen förhört hundägaren drog man slutsatsen att allt byggde på ett missförstånd, och att det inte fanns någon grund för att någon försökt stjäla hunden.

Trötta på romer

Jag får tag i en kompis till de tre unga män som sitter häktade misstänkta för grov misshandel. Han hade hört sina kompisar prata om att något borde hända, att någon borde göra något, och det här är vad han har hört om händelsen på Icas parkering natten till den 24 januari.

– De hade gått förbi den där lilla bussen som de bodde i och så hade de kastat in en sten, för de var trötta på att romerna försöker sno hundar och allmänt förstör för oss andra.

 

"Jag skulle vilja tacka det svenska folket för den vänlighet man har visat mig"

 

– Men vet du varför de kastade stenen genom bilrutan?, frågar jag.

– De ville väl ge igen, säger kompisen, för de kommer hit och vill ha hjälp, men ändå så försöker de förstöra för oss, för en vanlig människa snor ju inte en hund.

– Men har de snott någon hund?, frågar jag.

– De försökte, säger kompisen.

– Men, frågar jag, varför låter man inte polisen sköta en sådan utredning, utan i stället slänger en sten genom en ruta där det sitter människor?

– För att polisen inte gör någonting, säger kompisen, det är alltid så.

– Men, frågar jag, hörde du att det var en i bussen som fick en av stenarna i huvudet?

– Jo, jag hörde efteråt att stenarna träffade någon inne i bussen, men mina kompisar sa till mig att ingen blev träffad, för det var ingen som skrek.

Förbjudit barnen att fråga

Jag får tag i Luminita, hon satt också i skåpbilen den där fredagskvällen i januari. Det som hände mig i Perstorp, berättar Luminita, det är en chock som jag fortfarande inte kommit över, jag har förbjudit mina barn att ens fråga mig om det som hände, jag vill inte tänka på det. Nu är Luminita tillbaka i Rumänien, hon vågade inte stanna i Sverige.

– Jag blev rädd för att någon skulle anfalla oss igen, säger hon. Jag vågar aldrig mer åka tillbaka till Sverige.

Hemma hos Mita Coloka, i en soffa i hans vardagsrum i Perstorp sitter Valentin, Maria och Marinela.

De sitter inte längre utanför Ica och tigger om dagarna, de vågar inte. Den här dagen har de varit i Ljungby i stället.

Om ni skulle kunna prata med dem som går förbi er när ni sitter och tigger om dagarna, frågar jag, vad skulle ni vilja säga?

– Jag skulle vilja tacka det svenska folket för den vänlighet man har visat mig, säger Maria, trots att vi inte talar samma språk.

Randi Mossige-Norheim

Randi Mossige-Norheim är reporter på Sveriges Radio sedan 1988. Flerfaldigt prisbelönt, bland annat Stora Journalistpriset, Torgny Segerstedts frihetspenna, Röda korsets journalistpris och Jonas Weiss Memorial Award.

Ledord i arbetet: "Lyssna där det är tyst" och "Om du vill lära känna det osynliga, så iakttag med öppen blick det synliga".

Randi Mossige-Norheim

RÖSTER OM HÄNDELSERNA I PERSTORP

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag