AVVAKTANDE. Polisen på plats vid ESF i Malmö hade fått order om att ta det lugnt och inte provocera eventuella våldsverkare. När aktivister krossade rutor och sprejade ned fasader fick de i stort sett hållas ostörda. Foto: Leprince Tomas
AVVAKTANDE. Polisen på plats vid ESF i Malmö hade fått order om att ta det lugnt och inte provocera eventuella våldsverkare. När aktivister krossade rutor och sprejade ned fasader fick de i stort sett hållas ostörda. Foto: Leprince Tomas

Skyll inte på individer!

Publicerad
Uppdaterad
När polisen handfallen och beordrad står och tittar på när aktivister sprejar ner centrala husväggar och krossar fönsterglasen till småföretagarens verksamhet är det svårt att förstå varför skattepengar har fått bekosta ett konvent som ESF.
Klimatförändringar, global rättvisa och integritetsfrågor. Bland alla seminarium, kulturevenemang, möten mellan människor och viljor att förändra världen, är det polisens insats - och bristen på den - som kommer att ihågkommas från årets upplaga av European Social Forum i Malmö.
De fördömande tonerna om skadegörelsen är svaga från arrangörerna. Att SEB:s kontor fått glasrutorna krossade verkar ingen sörja över. Det är lätt att från vänsterhåll kräva kollektivt ansvar när det gäller miljöförstörelse eller social rättvisa, men när enskildas egendom förstörs är det underligt hur snabbt ansvaret läggs över på individnivå.

Helgen i Malmö
har inte bara inneburit skadegörelse. Myller av människor på gatorna iklädda gröna och vita konferenslappar kring halsen, lustiga hattar blandas med kostymer och pärlhalsband där bäraren antingen har en karta i handen eller förläget frågar efter vägen till folkets hus, Möllevångstorget eller Rosengårds centrum. Med ljumna kvällar under infravärme och gatumusik i vartannat hörn känns den borgerliga svenska reserverade stelheten främmande och vänsterromantiken lockande.
Vänsterromantikens lockelse avtar vid en närmare granskning, ESF har gett plats för grupper som försvarar FARC-gerillan, som kräver legalisering av kokablad eller menar att frihetskämpar felaktigt kallas för terrorister, sida vid sida med LO, vänstern och SSU. Politiskt inkorrekta ämnen har behandlats jämte de korrekta, och kanske är det höga taket viktigt för ideologiska diskussioner.
Frågan är om det egentligen går att ta den "sociala" rörelsen på allvar när vänsterromantiken också är våldsromantik?
Uppenbarligen tycker den politiska majoriteten i Malmö det. Två och en halv miljon av stadens budget har gått till arrangemanget, och det utan att räkna kostnader för lokaler, renhållning, polisinsatser och övrig personal. För att inte tala om den skadegörelse staden råkat ut för under helgen eller uteblivna skatteintäkter när affärer tvingats stänga på grund av demonstrationerna.

Den solidariska vänstern
borde genast ta sitt kollektiva ansvar och ersätta dem som råkat ut för skadegörelse. Malmös politiska majoritet borde föregå med gott exempel när de nu förfogar över våra egna gemensamma medel.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag