Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccin gör personal sjuka – slipper inte löneavdrag

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

35-40 procent av den vårdpersonal som under veckan massvaccinerats med Astra Zenecas vaccin har drabbats av biverkningar.

– Hög feber, över 40 grader förekommer, muskelvärk och huvudvärk. Det kan sitta i både en och flera dagar, säger huvudskyddsombudet Ronny Öhman, till SVT.

Krav på att de som drabbas ska slippa löneavdrag avslås av sjukhusledningen.

Under denna vecka massvaccinerar Region Skåne vårdpersonal.

Men vaccineringarna har drabbats av problem.

Enligt SVT har 35-40 procent av sjukvårdspersonalen drabbats av biverkningar av Astra Zenecas vaccin. Biverkningar efter en vaccinering är högst normalt, men när vårdpersonalen drabbas får det flera olyckliga efterverkningar, både för verksamheten i stort och för de enskilda individerna. 

Flera av de som drabbats av biverkningar har tvingats stanna hemma och det har medfört att flera avdelningar har problem med bemanningen. Enligt Sydsvenskan har man därför nu börjat med att bara vaccinera en tredjedel av personalen i taget på varje avdelning.

Slipper inte löneavdrag

Besvären varar ibland i flera dagar, men sjukhusledningen går inte med på att personal som tvingas stanna hemma till följd av biverkningarna slipper löneavdrag. Detta trots Läkarförbundet krav på motsatsen.

– Vi ser att vi måste följa lagstiftningen kring sjukskrivning, säger sjukhuschef Björn Elmehag till SVT.

Trots biverkningar fortsätter vaccineringen av personal och förhoppningen är att biverkningarna efter dos två ska vara lindigare.

– De flesta är fortsatt motiverade att ta vaccinet och vi i facket har uppmanat folk att ta det. Däremot har vi svårt att smälta att man ska drabbas av ekonomiskt avbräck när man får biverkningar, säger Ronny Öhman till Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!