Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skyddsombudet: "Blir katastrof i sommar"

SLUTAR PÅ AKUTEN. Bristerna var för många, resurserna för snåla och arbetsbelastningen på tok för hög. Katarina Lockman Frostred är ännu en av de många läkare som sagt upp sig från akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Lund. I sommar ska hon vara mammaledig ett par månader och sedan börja en tjänst på sjukhuset i Ängelholm.Foto: Lasse Svensson

Personalen går på knäna. Den mår dåligt och flyr till andra tjänster. Patientsäkerheten hotas.

- I sommar blir det katastrof, befarar kommunals skyddsombud vid Skånes universitetssjukhus.

Sjukvården är i djup kris. På akutkliniken i Lund är läget desperat.

- Jag har sagt upp mig. Det fungerar inte att leva socialt och ha ett privatliv när man jobbar där, säger Katarina Lockman Frostred, akutläkare som inte längre orkar med stressen och känslan av att aldrig riktigt räcka till.

FAKTA

Skånes universitetssjukhus (Sus) i Malmö och Lund är länets största arbetsgivare med en personalstyrka på totalt cirka 11 400 anställda.

På akutmottagningen i Lund tog man under 2012 emot närmare 64 000 patienter, i snitt drygt 170 per dygn.

Hela universitetssjukhuset gjorde förra året 59 anmälningar enligt Lex Maria, för att utreda om vården brustit, om det begåtts fel av personalen.

Hittills i år är sjukhuset föremål för 35 anmälningar. Nedan rubrikerna i ledningens egen sammanställning.

Anmälda Lex Maria-ärenden 2013:

(datumen avser när anmälan gjordes)

11 juni: Barns kateter hamnade fel

3 juni: Upptäckte tvilling under ingreppet

27 maj: Ögonoperation fördröjd

22 maj: Dödsfall efter olycka

16 maj: Blodförväxling

15 maj: Missad cysta vid operation

7 maj; SUS anmäler höga värden

3 maj: Flicka avled efter brott på en shunt

3 maj: Missad njursvikt

2 maj: Förväxling av sidor

29 april: Fick allergisk reaktion efter miss i journalen

26 april: Programfel i larm

24 april: Drabbades av stroke efter missad remiss

17 april: Försenad tumörupptäckt

17 maj: Brist på plats

16 maj: Sidoförväxling

10 april: Dödsfall efter akutbesök

3 april: SUS anmäler vård

28 mars: Dubbel dos medicin

28 mars: Litet barn fick tredubbel dos

26 mars: Kvinnas fall

19 mars: Medicinering via spruta

18 mars: Lång väntan på akuten

14 mars: Utsattes för risk då kontroll av saltbalans missades

13 mars: Medicinsk överdosering

12 mars: Brännskada på tidigt fött barn

11 mars: Fördröjd insulin

4 mars: Bristande övervakning

20 februari: Lungcancer upptäcktes efter 1,5 år

18 februari: Brister inför beslut om tvångsvård

12 februari: Testikel opererades bort efter fördröjd operation

6 februari: Missat röntgensvar försvårade skada

30 januari: Onödig hudoperation

18 januari: Fel dos medicin

10 januari: Rest av moderkaka

I flera år har akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Lund varit hårt ansträngd. I höstas tröttnade de olika personalkategoriernas fackliga ombud på sjukhusledningen.

- Ingenting blev gjort. Förhållandena var katastrofala och gick ut över patienterna. Exempelvis dog en vårdsökande i sjukhuskorridoren under den långa väntetiden på att få behandling, säger huvudskyddsombudet Susanne Wensmark, Kommunal.

Fem patienter avled

Enligt socialstyrelsens granskningar avled 2011 fem personer på Skånes universitetssjukhus på grund av platsbrist, som en följd av överbeläggning på vårdavdelningarna. 2012 dog tre personer av samma skäl.

Efter en inspektion förra året utdelade socialstyrelsen svidande kritik mot sjukhusledningen för de många bristerna på akutmottagningen i Lund.

- Men det hjälpte inte så vi gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket som genomförde en omfattande inspektion, fortsätter Susanne Wensmark, som har anställning som undersköterska på barnintensiven.

Det resulterade i en 20-sidig starkt kritisk rapport där verket krävde personalförstärkningar och en mängd åtgärder till förbättringar av organisation, vårdflöden och samordning.

- Det har gått trögt. Det är fortfarande lika orimliga arbetstider, jourer och beordrad övertid. Det är otryggt. Vi är överbelastade med jobb. Vi hinner inte ta lunch, knappt gå på toaletten, säger Katarina Lockman Frostred.

Arbetsmiljöverket är ytterst missnöjda med sjukhusledningens avvisande attityd till kritiken samt trögheten att ta itu med de akuta problemen. I februari förelade man Region Skåne ett vite på över 4 miljoner kronor om det inte vidtagits åtgärder mot arbetsbelastningen på akuten före 15 april, som en sista tidsfrist.

"Agerat alldeles för kortsiktigt"

Region Skåne överklagande till Förvaltningsrätten som nu har upphävt vitesföreläggandet.

- Men bristerna kvarstår i hög utsträckning. Vi ska redan före semestrarna göra ett nytt besök på akuten och träffa olika personalgrupper för att få en bild av hur allvarlig situationen är i dagsläget, säger Mats Ryderheim, Arbetsmiljöverkets tillsynsdirektör i Malmö.

Enligt akutläkaren Katarina Lockman Frostred är det inte av illvilja ledningen bromsar:

- De vill förstås också kunna erbjuda goda arbetsförhållanden och en bra vård. Men de har under många år agerat alldeles för kortsiktigt, säger Katarina Lockman Frostred.

- Det är inte lätt att i en hast skaka fram resurser och hitta den rätta kompetensen. Kraven är höga på de som ska arbeta på akutkliniken.

Hon vänder sig också mot politikernas passivitet och ovilja att släppa till pengar:

- Förändringarna måste ske på politisk nivå. Det behövs mer ekonomiska resurser om vi ska kunna upprätthålla den kvalitet befolkningen har rätt att vänta sig och som socialstyrelsen kräver av sjukvården.

- Jag är orolig för framtiden. Vissa saker har de försökt förbättra som ett husjourssystem med läkare från andra avdelningar. En del schemaomläggningar. Men det är osäkert om det kan bestå. Pengarna räcker inte. Allt känns oroligt och därför bestämde jag mig för att sluta.

"Ohållbart"

Katarina Lockman Frostred har tre månaders uppsägning och arbetar fram till juli. Då ska hon ha semester ett par veckor för att sedan börja sin nya tjänst på Ängelholms lasarett.

Där har akuten inte nattöppet. Dessutom har hon just avslutat sin specialistutbildning inom internmedicin vilken hon hoppas kunna få nytta av på sin nya arbetsplats utöver akutkompetensen.

- I Lund kan man aldrig veta när det går att komma ifrån. Man kan ju inte att lämna patienter hur som helst, även om det kommer andra läkare som tar vid. Alla är så hårt ansträngda och alla tar ett enormt ansvar.

Den sista tiden har Katarina jobbat halvtid, men tvingats till helgtjänster och omfattande övertid, ofta snabbt beordrad.

- Det är ohållbart som småbarnsförälder. Det går inte att planera ett privatliv med det jobbet.

14 av 38 läkare har slutat

En kollega som också nyligen slutat och börjat på ett annat skånskt sjukhus hade fyra månaders övertid det sista året - 661 timmar. Genomgående sex dagars arbetsvecka, många nätter och extrapass. Hon orkade inte längre.

Sedan i januari har 14 av 38 läkare på akutkliniken slutat och sökt sig andra tjänster. Långt ifrån alla har kunnat ersättas.

Bland sjuksköterskorna är situationen likartad.

- Efter Arbetsmiljöverkets rapport trodde vi att arbetsgivaren förstått allvaret, riskerna för både personal och patienter. Det kanske de har, men inte som vi hoppats. De resonerar bara utifrån ekonomiska termer, säger Susanne Wensmark.

Hon ser inte att Förvaltningsrättens utslag och bedömning kommer att förändra situationen i någon riktning. Men ansvaret vilar tungt på politikerna. Det är där den främsta bromsklossen sitter.

- Det är otäckt. Den stressrelaterade ohälsan bara stiger. Det leder till att vi glömmer saker. Det är farligt. Ett stort riskmoment för patienterna. Arbetssituationen är omöjlig för alla anställda på akuten.

- Jag ligger sömnlös på nätterna av oro inför sommaren. Det kan bli katastrof med alla vakanser, korttidsvik, neddragning av antalet vårdplatser, bristen på läkare, sjuksköterskor och övrig vårdpersonal.

Hon är även bekymrad över att patienter och allmänhet lever i villfarelsen att svensk sjukvård är lika effektiv och tillförlitlig som för fem år sedan.

- Det är den inte. Riskerna är större, omsorgen mindre, konstaterar Susanne Wensmark.

- Svårt sjuka patienter kan köras iväg mitt i natten på grund av platsbrist. Häromnatten var vi tvungna att flytta en patient till Landskrona. De anhöriga informerades först dagen därpå.

I jämförelsen med fem år sedan nämner hon att det då var 40 fast anställda läkare på akuten. I april i år var de 25. Samtidigt har patientantalet ökat och patienter får stanna kvar på akuten trots att de är färdigbehandlade eftersom det saknas vårdplatser på andra avdelningar.

Upprättat en handlingsplan

På Skånes universitetssjukhus andra akutklinik i Malmö är problematiken densamma, men har inte nått lika långt som i Lund.

- Personalomsättningen är inte riktigt lika hög. Jag tror ledningen här har lite bättre kontroll på läget och en mer konstruktiv ton i kommunikationen med personalen, säger Mats Hansson, huvudskyddsombud i Malmö och facklig företrädare för Vårdförbundet.

Jan Ljunghusen är verksamhetschef för sjukhusets båda akutmottagningar:

- Vi har upprättat en handlingsplan för Lund och visat på klara förbättringar av arbetsmiljön. Vi har också bromsat tappet av läkare och annan vårdpersonal, säger han.